В България до 2 години се очаква да се произвеждат електромобили на немската компания e.GO Mobile, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Компанията е една от двете с хомологация за ЕС /издаване на разрешителен режим от официален орган/.

Друга голяма фирма в България - Bosch, реално ще дава много от частите за тези коли и те ще бъдат произвеждани у нас.

„Не говорим само за асемблиране, а говорим вече за клъстър - как български фирми, които произвеждат части, ще продават на автомобили, които се произвеждат в България за износ", изтъкна Петков.

Той опроверга информацията, че по тази сделка се работи много от отдавна.

По думите му, реално договорката е постигната в последните 5 седмици. "Щом още не мога да го обявя като финално решение, смятайте че още нищо не е решено", добави той.

Според министъра немската компания бърза, защото в момента конкуренцията за електромобили е голяма и „който излезе първи на пазара с най-новите коли, има предимство".

„Надяваме се, че реално до 2 години ще бъде строителството на завода и ще имаме първите произведени коли", добави той' цитиран от "Vesti.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.