Ако се спазват мерите, числата на заразените може да се променят, посочи здравният министър Костадин Ангелов при посещението си в Сандански.

„Искам лично да се убедя в готовността на всички лечебни заведения в тази област, на които сме възложили лечението на COVID-болни“, изтъкна здравният министър.

По думите му няма място за притеснение по отношение на липса на легла в Сандански и Петрич.

„Леглата са достатъчни, в момента са заети 48, имаме готовност за разкритие до 66 и при необходимост да бъдат разкрити още 28. С това мислим, че ще се обезпечат нуждите на населението в тази област“, подчерта д-р Ангелов. Той допълни, че в Сандански са настанени 27 пациенти, в Петрич – 22.

„Благодаря на всички български лекари които няма днес да празнуват, съболезнования на загиналите и днес медици. Извинявам се на семействата, чиито близки трябва да бъдат на работа днес“, посочи министър Ангелов. Той смята, че няма необходимост от допълнителни бройки на дезинфектанти и предпазни средства, а колегите му си получават навреме заплатите. Министърът напомни, че продължават масови проверки на всички публични места – градски транспорт, заведения, нощни клубове.

„Ако се спазват мерите, числата на заразените може да се променят. Тогава ще съм първият, който ще каже на всички да заповядат в Банско. Докато числа са такива, нашите препоръки остават да не се пътува в Благоевградска област“, поясни здравният министър. Той призна, че разбира притесненията на туристическия бранш в Банско, но рисковите контакти за него са реални.

„Всеки един от кметовете може да наложи допълнителни мерки“, коментира здравният министър възможностите за бизнеса в Банско по време на пандемията.

Относно 10-дневната карантина д-р Костадин Ангелов уточни, че утре предстои експертно заседание.

„Всеки ще бъде изслушан – експертни съвети и лекари. Тогава ще се вземе решение. Около 10-ия ден резултатите показват, че човек е все по-малко заразоносител“, увери здравният министър.

Той смята, че правителството не прехвърля ударите върху кметовете.

„За да спечелим битката, трябва да сме единни. Нито ще оставим кметовете сами да се борят, затова съм тук. Целта на мерките е не да спират живота, а да запазят живота на гражданите и медиците“, категоричен бе министър Ангелов. Той напомни за силата на българските медици и сестри, които 6 месеца са опаковани в костюми и дават всичко от себе си в тази битка.

„Затова ще бъдем плътно до тях, ако трябва ще влезнем в заведенията, за да помагаме, няма да спрем да бъдем лекари“, завърши министър Ангелов, съобщава "Tribune.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.