"Преди три-четири седмици някъде си направих тест за коронавирус". Това разкри пред NOVA TV министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Пред водещата Диана Найденова той разговаря за коронавируса, за новата учебна година в условията на пандемия и за работата на правителството при ежедневни протести.

Как ще се справим с вируса през есента при сблъсъка с другите вируси?

"Да, идват такива месеци, чакаме ги със загриженост", отговори министърът.

Решенията по отношение на грипа и другите заболявания трябва да ги взимаме с разум, а не с чувства, подчерта той в предаването "Карай направо".

Много хора спряха да се съобразяват с това, което ние казахме, даже не вярват, че съществува COVID-19. Не мога да разбера как проявяват загриженост в този смисъл към малките деца и възрастни хора, които срещат по пътя си, добави проф. Ангелов.

„Вече знаем много повече за коронавируса. Знаем как да го контролираме и какви действия да предприемем, за да ограничим разпространението му”, каза Ангелов. По думите му много голяма част от хората не спазват никакви мерки.

Здравният министър е категоричен, че болниците са готови за втората вълна.

След като пое поста на министър проф. Ангелов активно обикаля страната, за да контролира болничните заведения, лекуващи пациенти с COVID-19.

„Не знам как медиците изкарват с предпазните костюми цяло дежурство. Като имаме предвид, че неговата продължителност е 12 часа. Цяло геройство е за хората, които „живеят” в тези структури по цели седмици. Бих казал, че това е на ръба на човешките възможности”, сподели наблюденията си той.

„Болниците са готови, много е важно всички да знаят, че ако започне по-сериозна вълна, за която ние се готвим и сме готови – запълването на лечебните заведения няма да става от малките болници, където хората са изключително малко. Голяма част от тях са в напреднала възраст има и много работещи пенсионери. Отчитаме всички тези фактори”, заяви здравният министър.

Той допълни, че усилията се съсредоточават в структуроопределящите болници и посочи, че няма да се допуснат действия, които да поставят под заплаха живота и здравето на хората.

Проф. Ангелов коментира завръщането на учениците в класните стаи с началото на новата учебна година. Обясни, че предстои регламентиране на процедурите по изследване, в случай на заразяване с коронавирус.

„Не смятам, че родителите или детето ще плащат. Имаме РЗИ-та и вече оборудвани лаборатории. Когато се появи съмнение за коронавирус, в училищата има здравни работници, които могат да насочат детето към съответната здравна инспекция. Със сигурност децата и родителите няма да плащат за тези тестове. Нормално е да не плащат”, посочи професорът.

Защо европейците се бавят с разработването на ваксина?

Очакваме тази ваксина да бъде панацея, но нямаме друга възможност, обясни гостът в колата. "Очевидно не се изгражда траен имунитет към коронавируса".

Здравният министър заяви, че ваксината, която ще бъде изработена и предложена на българските граждани, ще е преминала всички контролни механизми на ЕС.

„За нас е важно тя да бъде безвредна. Нека хората знаят, че тя ще се поставя по желание. Няма да бъде включвана в имунизационния календар и няма да е задължителна. Ще е доброволна и безплатна. Всеки, който сметне, че попада в рисковата група, може да се възползва от тази ваксина”, обясни той.

Костадин Ангелов коментира и продължаващите вече втори месец протести с искания за оставка на правителството.

„Положително е някой да има свободата да изрази мнението си свободно, демократично, спазвайки законите и реда на страната. "Аз не смятам, че политиците, които виждаме по площадите, могат да дадат решение на проблемите, които очакват да бъдат решени именно от протестиращите”, заключи здравният министър пред камерата на NOVA TV.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.