Разделението в ЕС достига до своя пик. Той всъщност вече не се разделя на Изток и Запад, а на Югоизток срещу Северозапад. Южните държави, в това число и Испания, Италия и Гърция, вече пети месец се справят сами с тази криза. Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в ефира на NOVA TV.

Керемедчиев вече е с отрицателен тест за коронавирус. За болестта разказа, че е преминала леко, като летен грип.

Според бившия зам.-министър това, че Урсула фон дер Лайен се извини в италианските медии за закъснението на ЕС с помощта си за една от най-засегнатите, но и една от най-силните страни членки, говори за голямо разединение.

"Щетите, които сполетяха италианската икономика дърпа надолу и еврозоната, и европейската икономика. В момента близо 40% от италианците искат страната да напусне ЕС. Типично по европейски ние бягаме след събитията, както бягахме и от мигрантската криза", категоричен бе Керемедчиев.

Той обясни, че решенията на т. нар. "пестелива четворка" са продиктувани от исканията на гласоподавателите им.

Според него поставянето на условия за грантовете вероятно ще е "малкото камъче, което ще обърне каруцата".

"Тази четворка, която се оформя като център на опозиция в момента, намери начин да прокара тази сфера на влияние. До момента те не намираха механизъм как да контролират по-разюздените бюджети.

Сега намериха пандемията за механизъм, чрез който да обуздаят по-недисциплинираните. Доколкото има предложение, което се приема от Италия, в 4-седмичен срок трябва да бъдат представени различните програми на всяка държава и Европейският съвет, през ЕК , трябва да одобрява тези планове.

Ако България каже, че иска да подпомогне туризма и други отрасли, ЕК ще има 4 седмици да одобри или не, а Нидерлания иска всяка страна членка да може да наложи вето на това решение", обясни бившият зам.-министър.

По думите на Керемедчиев, цитиран от”Vesti.bg”, "пестеливата четворка" се притеснява, че европейските средства ще "потънат някъде" и държавата ще ги похарчи за собствени си политически цели.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.