Окръжен съд – Варна определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 44-годишния Бисер Ал.  Той е привлечен като обвиняем за това, че като помагач умишлено улеснил турския гражданин Мурат К. - собственик на търговско дружество и Светослав Ф. - служител от митническо бюро в Търговище да пренесат през границата на страната 399 520,2 грама хероин.

Припомняме, че според обвинението високо рисковото наркотично вещество пристигнало с контейнеровоз на 7 февруари 2021 година в пристанище Варна – Запад. Продавач на пратката било иранско дружество. При проверка на четирите контейнера с битумни ролки, в три от тях митническите инспектори открили 71 ролки с тайници, в които били скрити 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество.

Престъплението е тежко умишлено и за него НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Държавното обвинение поиска определяне на най- тежката мярка за неотклонение, тъй като Бисер Ал. се явявал най- близкия приятел и контакт в България на вероятния главен организатор на престъплението, който е обявен за международно издирване.

Освен това 44-годишният мъж имало риск да се укрие и да извърши престъпление, тъй като поддържало тесни контакти с турски граждани и ако напусне страната в посока Турция екстрадицията му би била невъзможна. Действията му били противоречиви, с оглед препятстване на разследването.

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента доказателства – свидетелски показания, протоколи за оглед, претърсване и изземване, фирмени документи, информация от мобилни оператори, резултати от СРС и други, прецени че може да се направи обосновано подозрение за съпричастност на Бисер Ал. към повдигнатото обвинение.

За съда бяха налице и другите законови изисквания - опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление, поради което определи на Бисер Ал. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.