С обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна 65-годишният И.П. от с. Пчелник, община Долни Чифлик, е предаден на съд. Той е бил привлечен към наказателна отговорност за държане на акцизни стоки без бандерол, съобщават от пресслужбата на Апелативната прокуратура.

Престъплението е установено при полицейска проверка на лек автомобил, управляван от обвиняемият, извършена в село Старо Оряхово в края на януари 2021 година. В багажника на автомобила на мъжа били намерени 5 броя черни чували, съдържащи жълто-кафява изсушена, раздробена листна маса, представляваща тютюн за пушене с общо тегло 48,42 кг без акцизен бандерол.

Последвало претърсване в дома на И.П. – къща в с. Пчелник, където отново били намерени и иззети акцизни стоки без поставен бандерол - тютюн за пушене, разпределен в найлонови торбички с общо тегло 1,05 кг., 4 бр. кутии цигари с по 18 къса цигари във всяка от тях, както и пособия за свиване и пакетиране на цигарени изделия.

От изготвената съдебно - оценителна експертиза станало ясно, че общата стойност на предмета на престъплението била 11 157,52 лева, а размерът на избегнатия и неплатен дължим акциз бил 7 533,89 лева.

Предстои делото срещу 65-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане в Районен съд - Варна. Ако бъде признат за виновен, И.П. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на разпространяваните стоки.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.