Мащабна акция на ВКП, ДАНС и МВР срещу изнасянето на секретна държавна информация. Според източници на NOVA TV се разследва група от хора, за които се предполага, че са предавали тайни данни към чужда държава, вероятно Русия.

Информацията все още не е потвърдена. NOVA научи, че част от разследваните са действащи български държавни служители, които са имали достъп до секретна информация, важна за страната ни.

Вече има задържани по шпионската афера, но предстои да се уточнява какви данни са изнесени от тях, в каква степен застрашават националната сигурност и в какъв период от време са работили.

Отново по информация на NOVA единият от заподозрените се е опитал да избяга при арест и се е организирало преследване и блокада на столицата. От прокуратурата към момента не отрекоха информацията, но уточниха, че ще дадат подробности утре.

Няколко души са арестувани в България за шпионаж в полза на Русия, съобщават тази сутрин руски агенции, позовавайки се на български медии.

Те са задържани в хода на спецоперация на Държавната агенция за национална сигурност, пише ТАСС, за която новината е водеща.

Като цитира БНТ, агенцията отбелязва, че информацията не е потвърдена все още нито от прокуратурата, нито от Министерството на вътрешните работи на България.

РИА Новости допълва, че става дума за група чиновници с достъп до секретна информация. И припомня, че през септември миналата година българското външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на руското търговско представителство и ги експулсира по подозрения „шпионаж“.

Както отбеляза посолството на Русия в София, българската страна не е представила никакви доказателства в потвърждение на подобни обвинения. Като ответна мярка руското външно ведомство също изгони двама български дипломати, пише РИА Новости.

В средата на декември за персона нон града беше обявен руският военен аташе, когото българската прокуратура заподозря в събиране на военна информация.

В руското посолство определиха мярката като неоснователна, отбелязвайки, че „такива действия не са в полза на развитието на диалога във военната сфера, както и на укрепването на стабилността в Черноморския регион“.

В отговор Москва обяви за персона нон града помощника на военния аташе в българското посолство, припомня РИА Новости.

Днес у нас продължава разследването по случая. Предстои да стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения или ще бъдат привлечени като свидетели.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.