Правителството на френския президент Еманюел Макрон представи дългоочаквания план за стимулиране на икономиката на стойност 100 млрд. евро (118 млрд. долара), с който се надява да я трансформира наред с политическата си съдба по-малко от две години преди изборите, предава Bloomberg.

Планът, наречен „Рестартиране на Франция“, включва субсидиране на заплати, данъчни облекчения за компаниите и финансиране на екологични проекти. Той цели да се разграничи от извънредните харчове около COVID кризата и да разреши по-дългосрочни проблеми, свързани със слабите инвестиции и създаването на работни места във втората по големина икономика в еврозоната.

Фискалните стимули, голяма част от които бяха обявени през лятото, ще са със срок от две години и са разделени на относително равни части между конкурентоспособност, работни места и социални политики и финансиране на прехода към по-зелена икономика.

„Този план за стимулиране цели да спре срива на нашата икономика и ръста на безработицата“, заяви френският премиер Жан Кастекс пред радио RTL. „Той има непосредствена цел, но също така и структурна и дългосрочна цел, която е част от логиката на реформите и трансформацията на президентството“, допълни той.

За Макрон политическият ход е с висок залог на фона на признаците, че скокът след срива заради вируса започва да отслабва и на риска от растяща безработица. В мрачната обстановка се задават и президентските избори през април 2022 г., така че президентът няма време за нов кръг от промени на политиката преди да се изправи пред избирателите.

Правителствата в Европа планират допълнителни стимули, тъй като коронавирусът продължава да засяга икономиките. В Германия управляващият блок на канцлера Ангела Меркел подкрепи тази седмица планове, позволяващи извънреден дефицит догодина. Финансите на много страни обаче вече се влошават. В случая на Франция извънредните разходи тласнаха дълговото бреме до около 120% от БВП. Страната ще разчита на европейско финансиране за до 40 млрд. долара от плана за стимулиране на икономиката.

Около 15 млрд. евро ще бъдат вложени в заетост, включително 7,6 млрд. евро по дългосрочно подпомагане на пуснати в принудителен отпуск служители в съчетание с обучение на безработни и бонуси за наемане на млади хора, съобщават официални представители.

Зелените разходи ще са съсредоточени върху нисковъглеродния транспорт, особено железопътната мрежа на SNCF, и реновирането за по-енергийно ефективни сгради. Това може да е от полза за големите френски строителни компании като Bouygues и Compagnie de Saint-Gobain, както и за производителите на електрическо оборудване като Legrand и Schneider Electric.

Индустриалната част от плана предвижда предимно данъчни облекчения за производството на цена от 10 млрд. евро на година, като правителството очаква от тях да се възползват предимно малки и средни предприятия.

Правителството смята, че програмата „Рестартиране на Франция“ ще върне брутния вътрешен продукт на нивата от 2019 г. през 2022 г., като в същото време ще има трайни последици, които ще увеличат потенциалния растеж с един процентен пункт до десет години.

Правителството цели създаването на 160 хил. работни места през 2021 г. благодарение на плана за стимулиране на икономиката, заяви Кастекс. Други 300 хил. ще бъдат спасени чрез комбинация от извънредни и дългосрочни механизми за подпомагане на пуснати в принудителен отпуск служители, уточняват официалните източници.

Снимка: Bloomberg LP

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.