Френският президент Еманюел Макрон настоя за реформи на Шенгенската зона и затягане на контрола заради терористичната опасност и проблемите с нелегалната имиграция.

"Искам задълбочена реформа на Шенгенската зона", заяви Макрон при посещението си в Пертус на френско-испанската граница, един от основните пунктове на мигрантския поток.

Той обеща да внесе предложенията си на следващата среща на Европейския съвет през декември, за да се подобри контролът на външните граници и да се сподели тежестта между държавите членки.

"Направихме го за валутата, трябва да го направим и за сигурността", отсече Макрон.

Президентът обяви удвояване на полицейското присъствие в пограничните зони с разполагането на 4800 полицаи. Решението идва броени дни след атентата в Ница, извършен от тунизийски ислямист, влязъл нелегално през Лампедуза, и атаката във Виена.

В последно време Франция е осуетила 32 атентата, съобщи Макрон. Той допусна приемане на още закони за контрола на нелегалната имиграция, но отхвърли исканите от опозиционни партии промени в конституцията.

През последните три месеца Франция е отхвърлила молбите на над 4000 мигранти, сочат данните на граничната полиция, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.