Френският лидер отбеляза, че такъв документ може да опрости движението между държавите, включително в рамките на ЕС, предаде ТАСС.

Процедурата за издаване на сертификати за ваксинация трябва да бъде координирана на европейско ниво и все още изисква допълнително обсъждане. Това заяви в четвъртък френският президент Еманюел Макрон, говорейки на пресконференция след срещата на върха на Съвета на ЕС.

“Издаването на сертификати за ваксинация изисква тясно сътрудничество. Всяка държава трябва да се избягва да разработва собствена система и да бъде одобрен обща система на сертифициране”, каза той.

Френският лидер отбеляза, че такъв документ може да опрости движението между държавите, включително в рамките на ЕС. “В същото време не всички жители все още са получили достъп до ваксината, която се разпространява доброволно и с възрастови ограничения.

Същият документ ще създаде специални права и привилегии за тези, които вече са били ваксинирани. Следователно има законови и етични въпроси, с които все още трябва да се справим и трябва да работим усилено за това”, заключи той.

По-рано австрийският канцлер Себастиан Курц предложи да се въведе „зелен паспорт“ в Европа за хора, ваксинирани срещу новия коронавирус, които са имали коронавирусна инфекция или са преминали действителен отрицателен тест.

Той добави, че ако това предложение не бъде подкрепено на ниво ЕС, Австрия ще приложи този механизъм на своя територия и ще покани съседните държави да вземат участие в него.

На 10 февруари в интервю за гръцкия телевизионен канал Skai гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че чака туристи от Израел, САЩ, Русия и други страни и очаква да открие туристическия сезона от април и вярва, че сертификат за ваксинацията срещу коронавирус ще помогне на туризма.

На 3 февруари датското министерство на финансите обяви въвеждането на цифрови сертификати за ваксинация срещу COVID-19 в страната, съобщи агенция "БГНЕС".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.