Проблемът с маймуните в Тадж Махал изглежда, че трудно ще бъде разрешен. В понеделник беше отбелязано ново нападение на тези животни на територията на този легендарен монумент, считан за едно от седемте чудеса на света. Този път жертва се оказа испанска туристка, която беше нападната и ухапана, докато правела снимки. Само за последните 10 дни това е четвъртия инцидент с маймуни в Тадж Махал - преди това от тези невъзпитани двуноги пострадаха двама чужденци и един индийски турист.

Набезите на маймуни принудиха въоръжаването на служителите на Тадж Махал с палки, с които да плашат жестоките животни. Тази мярка обаче се оказва недостатъчна, за да предпази както туристите, така и обслужващия персонал.

Дълго време маймуните в град Агра, където се намира Тадж Махал, са обвинявани за редица нападения, понякога фатални, срещу деца и възрастни.

Двама туристи от Делхи бяха нападнати от маймуни през август тази година. Видеоклип на жертвите, заснет пред Тадж Махал, обиколи социалните медии. „Едната жена беше ухапана по корема, докато другата беше ухапана по левия крак. Те си тръгнаха скоро след това, без да се оплакват“, беше отбелязано тогава в репортаж на Times of India.

Заплахата от маймуни привлече вниманието и на глобалните медийни платформи, такива като The New York Times, който съобщи през 2019 г., че „извън бялата мраморна фасада на внушителния Тадж Махал, туристите са изправени пред заплаха: банди гладни маймуни. Те хапят. Те драскат. От време на време убиват”.

Една от последните известни фатални атаки на маймуни беше зафиксирана през 2018 г. Тогава едно от тези създания грабна 12-дневно бебе от ръцете на майка му и го уби в покрайнините на Агра, съобщи изданието India Today.

ПРИКАЧЕНИ ДОКУМЕНТИ

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.