Великобритания засилва критиките срещу Пекин и Москва в опит да установи позиции в международната политика като самостоятелен играч след Brexit. Китайският посланик в Пекин предупреди, че ще има „последствия“, ако Великобритания третира неговата държава като „враждебна“ по отношение на въпросите със случващото се в Хонконг и с мрежовия доставчик Huawei Technologies Co., съобщава Bloomberg. В същото време руски държавни представители оглавиха списъка на Лондон със санкционирани лица заради нарушения на човешките права, което на свой ред доведе до заплахи за ответни мерки от Кремъл, допълва “Investor.bg”.

„Това правителство е напълно отдадено на това Великобритания да се превърне в една още по-мощна сила на доброто в света“, заяви министърът на външните работи в Лондон Доминик Рааб пред парламента при представянето на санкциите. Той обеща да поддържа „пламъка на свободата“ за всички онези, които „все още страдат в най-мрачните кътчета на света“.

Съобщението за санкциите срещу 49 лица и организации за нарушаване на човешките права предизвика призиви от представители на управляващата Консервативна партия за подобни мерки и срещу Китай.

Призивите от днешния ден показват колко раздвоена е Великобритания между необходимостта да сключи изгодни търговски сделки и желанието й да се наложи като защитник на човешките права и свободи. Страната вече е свободна сама да определя своите санкционни режими, след като напусна състава на Европейския съюз през януари.

„Бъдещето на Великобритания означава баланс на различни интереси и някои трудни решеня“, заяви председателят на парламентарната Комисия по външна политика Том Тъгендхат.

Той, заедно с бившия лидер на торите Иън Дънкан Смит и други старши депутати, призова сегашните санкции, които се ограничават до Русия, Саудитска Арабия, Мианмар и Северна Корея, да бъдат разширени и към Китай заради потушаването на протестите в Хонконг и нарушаването на човешките права на уйгурските общности в Синдзян.

Рааб не отхвърли възможността да включи в списъка и китайски представители, като заяви, че вече работи по следващ кръг санкции, които първо трябва да бъдат законово подплатени, преди да започнат да се прилагат.

Доминик Рааб. Снимка: Bloomberg L.P.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.