Британското правителство предупреди Европейската комисия, че ще понесе последствия, ако блокира износа към Обединеното кралства на ваксини, произведени в съюза.

Здравният министър Мат Ханкок заяви в Камарата на общините, че Евросъюзът трябва да спазва ангажиментите и обещанията си и да не предприема действия, които биха застрашили изпълнението на договори за доставка на ваксини, съобщи БНР.

Междувременно Би Би Си съобщи, че обявеното намаляване на запасите от ваксини в Обединеното кралство през април се дължи отчасти на забавяне на доставките от Индия. Правителството все пак смята, че ще спази срока до края на юли да ваксинира всички пълнолетни.

Очакваното намаляване на запасите с ваксина в Обединеното кралство през април се дължи отчасти на забавяне на доставките от Индия на 5 милиона дози от продукта на „АстраЗенека“, съобщи Би Би Си. Правителството обаче смята, че ще спази срока до края на юли да ваксинира всички пълнолетни.

Би Би Си съобщи, че пратката от Института „Серум“ в Индия – най-големият производител на ваксини в света, е била забавена с 4 седмици.

Говорител на института е заявил за медията, че преди няколко седмици са били изпратени 5 милиона дози за Великобритания и ще бъде направен опит за изпращане на останалите в зависимост от ситуацията и изискванията на индийската имунизационна програма.

Здравният министър Мат Ханкок заяви, че нуждата да се тестват отново около 1,5 милиони дози ваксини и забавянето на някои доставки от Индия ще намали запасите през следващия месец, но изтъкна, че процесът няма да бъде нарушен.

„През април няма да има седмици без първи дози ваксина. Няма да има отменени часове заради проблеми с доставките. Поставянето на втори дози ще продължи по план“.

Медиите спекулират, че това може да забави ваксинирането на хората под 50 години с около месец, тъй като националното здравеопазване е изпратило писмо до клоновете си с искане през април да не се приемат заявления за дати за ваксиниране.

Професор Адам Фин, член на правителствената съвместна комисия за ваксинации и имунизация, заяви, че „нарушаването на доставките не означава прекратяване на масовото ваксиниране, а преминаване от изключително бързо към по-малко бързо имунизиране“.

„АстраЗенека“ и „Пфайзер“ отрекоха да има проблеми с доставките. В края на пролетта трябва да започне ваксиниране и с продукта на „Модерна“. Великобритания поръча повече от 400 милиона дози ваксина, включително от компаниите „Валнева“, „ГлаксоСмитКлайн“, „Новавакс“ и „Янсен“, които предстои да бъдат одобрени от регулатора.

Междувременно се засилват призивите за провеждане на публично разследване на правителството около налагането на локдауните след нов доклад на фондацията „Резолюшън“, в който се казва, че 27 000 души са починали допълнително заради забавянето на последния локдаун.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.