Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият лидер на консерваторите във Великобритания и следващ премиер е Лиз Тръс. Утре се очаква тя да бъде приета от кралица Елизабет Втора, за да бъде назначена на поста министър-председател.

Британците ще научат днес името на новия си премиер, Лиз Тръс е фаворит за поста

Резултатите от гласуването в Консервативната партия показват, че за Тръс, която беше министър на външните работи, са гласували 81 хиляди от членовете на партията. Съперникът ѝ за лидерския пост Риши Сунак събира подкрепата на 60 000 избиратели., пояснява БНР

Лиз Тръс ще е 56-тият премиер в историята на страната, четвърти за последнитe 6 години. След заключителното гласуване на членовете на управляващата Консервативна партия тя получи 57,4% от гласовете срещу 42,6% за съперника ѝ Риши Сунак.

Общо 172 437 членове на партията са гласували, като бе отчетена активност от 82,6%.

Лиз Тръс държа кратка реч след обявяването на резултата. Тя каза, че за нея е чест да бъде нов лидер на Консервативната партия и респективно следващ премиер на страната.

Тръс благодари на достойния ѝ съперник, както се изрази, в лицето на Риши Сунак и благодари на напускащия премиер Борис Джонсън с думите:

"Борис, ти постигна Брекзит, срази Корбин, извърши масово ваксиниране и се опълчи на Путин!". Тя посочи, че ще изпълни всички поети обещания от торите към избирателите, включително справяне с кризата с постъпването на живота.

Борис Джонсън и Лиз Тръс ще пътуват утре до Шотландия, където в Балморал британската кралица ще приеме оставката на Джонсън и ще одобри официално Тръс, възлагайки ѝ съставяне на ново правителство

Лиз Тръс става премиер в изключително труден момент за страната. Тя ще трябва да се справя с растящата инфлация, с кризата с поскъпването на живота и енергийните сметки, с общественото недоволство от заплащането, изразяващо се в стачни действия.

Във външнополитически план я очакват нерешените проблем от последиците от Брекзит и конфликта в Украйна. Но главната задача, според политическите наблюдатели на Острова, е да обедини разединената Консервативна партия, защото в противен случай управлението й може да се превърне в кошмар.

Бъдещият премиер Лиз Тръс е родена в Оксфорд, дъщеря на професор по математика и учителка. Учи в Шотландия, където баща ѝ е изследовател.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.