Няма споразумение между лидерите на ЕС за размера на сумата на безвъзмездната помощ за страните членки, които са най-засегнати от пандемията от коронавируса, съобщи дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Според източника страните от т.нар. "пестелива четворка" (Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция) не са съгласни за повече от 350 милиарда евро безвъзмездна помощ, а много от останалите страни, сред които Германия и Франция, настояват за минимум 400 милиарда, предава БТА.

За лидерите на ЕС е по-добре да се споразумеят за амбициозен план за финансова помощ за съюза вместо да постигнат някаква сделка на всяка цена, заяви шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

"В идеалния случай споразумението на лидерите трябва да е амбициозно като размери и състав на пакета за помощ, като цяло от порядъка на предложеното от Европейската комисия", каза Лагард.

Първоначалното предложение на Европейската комисия беше 500 милиарда евро безвъзмездна помощ и 250 милиарда евро заеми, но страните от т.нар. "пестелива четворка" (Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция) искат по-голяма част от сумата да е под формата на заеми и по-малко да се отпуска безмъзмездно.

"Според мен е по-добре да се говори нещо амбициозно, дори да отнеме малко повече време. Надявам се лидерите да се разберат за нещо амбициозно вместо нещо набързо договорено", заяви Лагард.

Днес за трети пореден ден лидерите на ЕС спорят по елементите на финансовия спасителен план, който цели да извади Европа от най-тежката й рецесия от Втората световна война насам. Това поражда риск този спасителен план да бъде отложен или драстично орязан, отбелязва "Днес+".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.