Органите на реда в Япония твърдят, че беларуската спортистка Кристина Тимановская не е в полицейския участък на токийското летище Ханеда. Това заяви пред журналисти в понеделник Таига Ишикава, член на японския парламент, съобщава ТАСС.

"Заместник полицейското управление на летище Ханеда ме увери, че тя не е тук. Полицията обаче не каза дали е била тук и когато е напуснала обекта", каза депутатът. Той пристигна на летището, за среща с Тимановская.

"Възнамерявам да потърся среща с нея. Ще поискам тя да не бъде предавана на беларуската страна", каза Ишикава пред журналистите, събрани близо до полицейското управление, информира сайтът "news.bg".

Националният олимпийски комитет на Беларус обяви, че треньорският щаб на отбора по лека атлетика е решил да изпрати Тимановская у дома поради емоционалното и психологическото й състояние.

Представители на опозиционния Беларуски фонд за солидарност в спорта съобщиха, че Тимановская е принудително изведена от Токио във връзка с критиките й към действията на треньорския щаб на белоруски спортисти.

Тимановская заяви, че иска политическо убежище в Европа. Освен това тя се обърна към Международния олимпийски комитет с молба да се намеси в ситуацията и да й помогне. Според Тимановская върху нея е упражняван натиск и те се опитват да я изведат от Япония без нейното съгласие.

Тимановская е прекарала нощта в хотел, разположен на токийското летище Ханеда, обяви малко по-късно в понеделник на ежедневен брифинг ръководителят на пресслужбата на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс.

"Тя прекара нощта в хотела на летището в безопасна и защитена среда", каза той. Адамс също подчерта, че представители на организационния комитет снощи са успели лично да общуват с Тимановская.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.