Лекари и диетолози повтарят непрекъснато колко е важно да се ядат плодове, за да се укрепи имунната система. Заради различните си свойства бананът се оказва изключително полезен и здравословен плод.

Бананите съдържат много витамини и хранителни вещества, а ако се консумират всеки ден, помагат за запазването на добро здравословно състояние и подобряват общата кондиция на организма. Разбира се, с тях не трябва да се прекалява. Препоръчителното количество е до два банана на ден, тъй като прекомерната им консумация може да доведе до напълняване или до недостиг на важни вещества в организма, съветват специалистите, цитирани от агенция "БГНЕС".

Ако ядете банани преди или след тренировка, имате всички шансове да се заредите с енергия. Проучване сред велосипедисти показва, че бананите са им по-полезни по време на колоездачни обиколки, отколкото енергийните напитки.

Освен всичко останало, бананите съдържат и така нареченото устойчиво нишесте, което храни чревните бактерии и поддържа чревната микрофлора. То помага също за здравословното състояние на храносмилателната система.

От бананите се отслабва! Не вярвате, нали? Това обаче е истина. Те са богати на протеини и растителни влакна, затова засищат и поддържат това усещане продължително време, въпреки че един банан съдържа цели 100 калории.

Благодарение на витамините и минералите в бананите, които повишават нивото на колаген, бананите се справят изключително добре и с кожните проблеми. Без значение дали става въпрос за бръчки, акне или суха кожа.

Известно е, че бананите са богати на калий, който е полезен за сърцето. Много хора не получават достатъчно калий, което влияе върху кръвното налягане и върху здравето изобщо.

И накрая - бананите помагат за доброто зрение. Те съдържат витамин А, който пази очите и подобрява нощното зрение.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.