Живата легенда на варненското плуване Борислав Георгиев празнува рожден ден днес (73 г.). Треньорът в ПСК „Черно море“ безспорно е фигура, която оставя ярка следа в историята както на варненското, така и на българското спортно плуване.

Влиза за първи път в басейна на 12 години и никога повече не се разделя с любовта си към плуването, което се превръща за него в живот, професия, хоби, страст и съдба. Откровеното признание Борето Георгиев прави пред Иван Цанов в сайта www.bgswim.com.

Още първата година успява да стане републикански шампион на 50 метра свободен стил. Като състезател най-много обича и му се отдава делфиновото плуване. Борето Георгиев със сигурност е щастлив човек, защото професията му е хоби.

„При една паметна за мен среща в Лондон, където водих мои състезатели на Купа Европа, големият треньор Игор Кошкин ми каза, че работата на треньора трябва да бъде неговото хоби. И хобито трябва да му носи удовлетворение. Думите му тогава ме впечатлиха силно и днес, правейки си равносметка, знам, че съм изпълнил напътствията на големия Кошкин, който е личен треньор на Владимир Салников - професията ми е моето хоби“, признава Георгиев.

През 1964 г. едва 16-годишен Борислав Георгиев става „майстор на спорта“ и взема участие в митичния плувен маратон „Варна - Одеса“. Идеята за историческото преплуване е на неговия треньор Милко Рачев.
Всяка година участва в маратона Варна-Златни пясъци (20-22 км), в който е бил победител.

Сред най-успешните възпитаници на Георгиев са: Иван Станчев – второ място в щафета на България на европейско първенство за юноши; Крум Оджаков – балкански и републикански шампион и рекордьор на 100 м делфин; Симеон Македонски – девето място на 100 м делфин на европейско първенство за младежи и участник в олимпийски игри; Валентин Милков – участник в две европейски първенства за юноши, рекордьор по брой спечелени медали – 11 златни медала от републиканско първенство; Юлиян Костов – шампион на България в най-коронованата дисциплина – 100 м свободен стил, а днес – актьор със световни успехи.

От 1981 до 2016 година Борислав Георгиев е старши треньор на ПСК,,Черно море“, а в момента предава безценни знания и умения като треньор на децата в клуба.

„За мен Черно море е моят клуб. Всичко! Той ме създаде, изгради ме като личност, предпази ме от негативните изкушения на младостта. На него – моят клуб, аз благодаря за това, което съм. От 1981 до 2016 година съм бил старши треньор на ПСК,,Черно море“. Многократно съм награждаван с приза ,,Най-добър треньор“ на град Варна. През 2013 г. съм удостоен с Почетен знак с лента – сребърен за изключителни заслуги за развитието на спорта в град Варна и по повод 100-годишния юбилей на ССК Черно море“, разказва успешният варненец.

Бил е треньор и в Турция, като клубът който ръководи, става шампион във възраст деца.
Бъди честит, тренер! И продължавай да заразяваш с ентусиазъм и оптимизъм бъдещите големи имена в БГ плуването, само както ти умееш - с великански талант, завидна харизма и енергия и вяра, че най-доброто предстои!

Визитка
Борислав Георгиев

Роден: 10 март 1948 г. във Варна
Години, прекарани в плуването: 1960 до 2021 г.
Активен състезател: 1960 до 1974 г. от 1960 до 1968 г. във ФСФД ,,Черно море“ само при треньора Милко Рачев; от 1968 до 1970 г. – военна служба в Спортна школа ,,Чавдар“ (София) с треньори Илия Лалов и Кирил Изов; от 1971 до 1974 г. във ВИФ (днес НСА) с треньор Тотко Рачев.
Професионален път: треньор по плуване в ПСК ,,Черно море“ от 1975 г. до днес
Хоби: Плуването, което е и негова професия

Заб. Материалът е изготвен по текст на Иван Цанов, www.bgswim.com

Снимки: bgswim.com и Личен архив

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.