23 февруари, 19.00, Основна сцена - „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни‘
25 февруари, 19.00, Основна сцена - „Само за жени“ от Дарио Фо, НАГРАДА ВАРНА 2020;
27 февруари, 19.00, Основна сцена - „Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов и Х. Агасян.


Костадин Бандутов е роден на 17 февруари 1946 г. в Благоевград и не е и подозирал колко различни пътища му е приготвила съдбата. Но и никак не се отказва от възможностите, които тя му поднася.

За начало завършва механотехникума в родния си град (1965), но след това, вместо на техническите, се отдава на юридическите науки и завършва право в СУ „Св. Кл. Охридски“ (1972). Наблюденията му като съдия върху превъплъщенията на човека, както и разностранните му интереси, го подтикват към едно трето поприще, което обединява всички други - театъра. Намерил новото си призвание, той записва и завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ със специалност "Режисура за драматичен театър" (1979).

Добре подготвен за тази най-високо стояща в театралното изкуство позиция, той прави редица успешни постановки като режисьор в Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“ (1979-1989) и Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ (1989-1990). Само една година като режисьор във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ (1990-1991) му е достатъчна, за да разбере, че оттук-нататък Варна ще бъде неговият град. Тук той намира поле за изява на всичките си способности. Става заместник-кмет на Община Варна и директор на Варненския драматичен театър (1991-1996), след което се завръща за кратко към съдийската професия (1996-1999), за да оглави после Дирекция Култура в Община Варна (1999-2005) и Районния съд в Провадия (2006-2011).

Трудно е да отсъдим кое предпочита Костадин Бандутов – съдийството или режисурата. Все пак, изглежда е второто, ако отчетем, че е бил съдия само в 3 града, а режисьор – в много повече. В полза на режисурата говорят още факти - преподавал е „Актьорско майсторство и „История на театъра“ във ВСУ, по покана на ректора на Икономическия университет е създал студентския театър ИкАрт, негови са и почти всички постановки на Варненската детско-юношеска опера. Сред многобройните му постановки на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в различни години се открояват: "Вражалец" от Ст. Л. Костов, "Двубой" от Ив. Вазов, "Няма да платим" от Дарио Фо, "Районна болница" от Хр. Бойчев, "Страшният съд" от Ст. Цанев, "Хранениците на Йорда" от Кр. Дренски, "Едмънд" от Дейвид Мамет, хитовите заглавия "Между два стола" и "Бащи, лъжи и още нещо" от Рей Куни, "Прелестите на изневярата" от В. Красногоров, „Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов и Х. Агасян и "Само за жени" от Дарио Фо.

„Само за жени“, отличена за високите си художествени постижения с НАГРАДА ВАРНА 2020, се нарежда сред най-добрите комедийни постановки в най-новата история на Варненския театър. Несъмнено това се дължи, покрай всичко останало, и на чувството за хумор, което впрочем не напуска Костадин Бандутов и когато поставя трагични заглавия.
Друга присъща негова черта е умението му да създава ведра и креативна атмосфера сред творческите екипи, с които работи. И затова сред театралите той е известен като Бънди. От това закачливо и приятелско Бънди дойде и „Бъндиада“ – обобщаващото наименование за трите великолепни постановки на Костадин Бандутов, с които Варненският драматичен театър отбелязва неговата 75-годишнина. Тридневната „Бъндиада“ под режисьорския знак на Костадин Бандутов включва: „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни (23 февруари), „Само за жени“ от Дарио Фо (25 февруари) и „Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов (27 февруари).

А ето и прочувствените думи, които режисьорът и директор на Варненския драматичен театър Костадин Бандутов произнася за 75-годишния юбилей на театъра през 1996 г.

Те са запазени в архива и се завръщат при него през 2021 г., когато Костадин Бандутов отбелязва своя 75-годишен юбилей, а Варненският драматичен театър закръгля първия си век. Времето е изтекло, но то с нищо не е променило взаимоотношенията между театъра и режисьора. Съдете сами:

„75-ти рожден ден!
Ако е човек, е лесно – честитиш, радваш се заедно с него, че е доживял до тази почтена възраст, малко му завиждаш: все пак не знаеш на теб колко ти е отредила съдбата, пожелаваш му дълги години живот, гледаш юбиляра и гостите, почват да се нижат спомени, свързани с него, спомени и добри и лоши...
А как е с един театър на 75 години? Това достаъчно дълги години живот ли са за едно честване? И после, когато се чества човек, като че ли честваме, че още е жив, но това важи ли за един театър? Естествено е, човек „дори и добре да живее... да умре“, но един театър дали може да умре? Сигурно може, ако злобата и омразата отвън и отвътре го задушат.
Но театърът като изкуство никога няма да умре, защото той – театърът – е преди всичко любов, любов от тези, които го създават, и любов от тези, които идват да го гледат. Тази любов е съградила великолепната му сграда, тя е привличала в залата всяка вечер, в продължение на 75 години, артисти и зрители.
Господи, колко неща е видял, простил и заедно с нас изживял театърът. И страсти, и любов, и прегрешения, и мъка, да, много мъка, но всичко това изживяно от истински хора, отдадени безумно, до смърт, на тази взаимна любов. Между театъра и актьора няма изневяра! Поне аз не знам за такава.
Благодаря ти, че те има, театър! Благодаря на всички, които творят и работят в театъра с любов и всеотдайност! Благодаря на всички, които идват в театъра с любов и всеотдайност! Никой не е забравен! Никой няма да бъде забравен!
С поклон пред миналото, с радост от настоящето и надежда към бъдещето, честит юбилей, любими наш театър!“

Из словото на Костадин Бандутов за 75-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Архив на театъра, 1996 г.

Честит юбилей, Бънди! Очакваме и следващите ти постановки!
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.