Три дни след вота все още не е ясно кой ще бъде 46-ият президент на Съединените щати.

Преброяването на гласовете продължава. По данни на CNN Джо Байдън има 253 гласа от Електоралната колегия, а Доналд Тръмп - 213.

Тръмп обвини демократите, че се опитват да "откраднат" изборите с незаконни гласове. Байдън призова за търпение и спокойствие.

Пенсилвания, Невада, Джорджия, Аризона - щатите, които решават съдбата за Белия дом.

Вариантите от гласуването са няколко - Байдън ще е победител, ако спечели Пенсилвания. Или ако победи едновременно в Невада и Джорджия.

При Тръмп комбинациите са по-сложни. Той трябва да има твърда победа в Северна Каролина, Пенсилвания и в още два щата.

Тръмп обвини демократите, че искат да му "откраднат" изборите

Засега в Джорджия при преброени 99% Байдън има преднина пред Тръмп.

Джо Байдън, кандидат-президент на Демократическата партия: В Америка вотът е свещен. По този начин хората от тази нация изразяват волята си. Така че всяка бюлетина трябва да се преброи. Изисква се търпение. Но това търпение се възнаграждава вече над 240 години със система на управление, на която завижда светът. Нямам съмнение, че когато преброяването завърши сенатор Харис и аз ще бъдем обявени за победители. За това моля всички да запазят спокойствие.

На пресконференция в Белия дом Тръмп настоя за спиране на преброяването на гласовете, дошли със закъснение и се похвали с успехи на много места.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Мисля, че можем да спечелим изборите много лесно. Ще има много съдебни спорове. Има толкова много доказателства. Толкова много доказателства, че ще стигнем може би до Върховния съд. Ще видим. Ще има много съдебни спорове, защото не може да има кражба на избори по този начин.

Журналистът Ваня Ефтимова: Голяма част от гласувалите за Байдън гласуваха срещу Тръмп

Тръмп вече обяви, че ще заведе дела срещу всички щати, в които Байдън печели.

"Тръмп обяви без да има никакви данни за това - за големи измами, за откраднати гласове, така че за него е трудно да приеме възможната загуба. В същото време виждаме, че има всякакви видове съдебни действия, голяма част от тях нямат никакво основание. Стратегията е да се създаде представата, че решението на американските избиратели не е било честно и да бъде оспорван вотът", каза за БНТ журналистът Ваня Ефтимова.

И докато преброяването на бюлетините продължава, симпатизантите на двата лагера стават все по-нетърпеливи. Следизборните протести продължават.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.