Снимка Булфото

Кметовете на Мъглиж Душо Гавазов (малка община), на Сандански Атанас Стоянов (средна община) и на Перник Станислав Владимиров (голяма община) спечелиха големите награди „Кмет на годината“ 2022 в десетото национално допитване на сайта Kmeta.bg.

От 15 до 30 септември всички граждани с IP адреси от България имаха право да гласуват на платформата Kmetnagodinata.bg за всички кметове на общини в страната, с изключение на двама – тези на Вълчи дол, област Варна, и Разлог, област Благоевград, където в момента управляват и.д. кметове и предстоят частични местни избори.

Гласуването беше разделено за малка (до 20 000 жители), средна (от 20 до 50 000 жители) и за голяма община (над 50 000 жители) според данните от преброяването на НСИ за 2011 г.

Над 72 хиляди българи дадоха своя глас и избраха победителите в онлайн гласуването. Тържествената церемония по награждаването се състоя днес в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, а големите награди връчи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Другите големи призове в категорията „Кмет на гражданите“ 2022 заслужиха отново Душо Гавазов от Мъглиж, Маринела Николова от Козлодуй и Живко Тодоров от Стара Загора. Те също получиха призовете си от г-жа Йотова.

Победата в технологичната категория „Смарт Сити“ след гласуването отиде при кметовете на Ивайловград Диана Овчарова, Козлодуй – Маринела Николова и Благоевград – Илко Стоянов. Наградите връчи главният изпълнителен директор на Виваком Николай Андреев. Призът на Ивайловград получи зам.-кметът Светла Моллова, а на Благоевград секретарят на общината Дейвид Арабаджиев.

Традиционна категория в конкурса е и „Зелена община“, където бяха отличени градоначалниците на Джебел Неджми Али, на Троян – Донка Михайлова и на Габрово – Таня Христова. Поради ангажимент на г-жа Христова в чужбина наградата получи заместник-кметът Мария Йозова. Призът връчи Кирил Георгиев, мениджър “Регулации” на БАТ България.

Кметовете на Белослав Деян Иванов, на Елин Пелин Ивайло Симеонов и на Ямбол Валентин Ревански се пребориха за отличието в категория „Градска среда“. Наградите връчи Карел Крал, управител на „Електрохолд България“.

В категория „Туризъм и култура“ наградите отидоха при Емануил Манолов (Аврен), Николай Димитров (Несебър) и инж. Даниел Панов (Велико Търново). Наградата връчи Светослав Любомиров, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Главболгарстрой холдинг“. Наградата на Велико Търново получи зам.-кметът Нейко Генчев.

С наградите в категория „Развитие на спорта“ бяха отличени кметовете на Белослав Деян Иванов, на Дупница – инж. Методи Чимев и на Кърджали – инж. Хасан Азис. Призовете бяха връчени от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева. Вместо кмета Азис грамотата бе връчена на зам.-кмета Тунджай Шюкрю.

По традиция на церемонията бяха раздадени и няколко специални награди. Първата от тях е на европейския портал за градове и граждани The Mayor.eu. Тя е за проекта InnoAir за иновации в мобилността на Столична община. Призът бе връчен от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов на заместник-кмета Кристиан Кръстев.

За пета поредна година в рамките на „Кмет на годината“ бе връчена и наградата „Дигитално училище“ на Дигиталната национална коалиция, учредена от Гергана Паси. Призът получи Професионална гимназия по компютътно програмиране и иновации, Бургас.

С отличие за регионална демографска политика бе награден кметът на Несебър Николай Димитров. Грамотата е от името на Движение за национална кауза и беше връчена от Андрей Арнаудов, съосновател на движението, което насърчава раждането на повече деца в България.

Конкурсът “Кмет на годината” е уникална инициатива, която стартира в България през 2013 г. Чрез нея след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите градоначалници у нас. Целите са гражданите да дадат своята оценка за работата на кметовете в различни сфери на дейност; да се покажат и насърчат добрите практики на местната власт; да се стимулират кметовете да работят по-усърдно за решаването на проблемите на своите населени места и граждани. Организатор на конкурса е националната медия Kmeta.bg, чието основно внимание е насочено към работата на всички общини с над 120 000 служители.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.