Китайската централна банка (КЦБ) обяви всички дейности в областта на дигиталните валути за незаконни и обеща да разбие този пазар, предаде CNBC.

В сектора „Въпроси и отговори", публикувани на уебсайта, Народната банка на Китай заяви, че услугите, предлагащи търговия, сравняване на поръчки, издаване на символи и деривати за виртуални валути, са строго забранени. Отвъдморските крипто борси, предоставящи услуги в континентален Китай, също са незаконни според банката, съобщава „economy.bg".

„Отвъдморските борси за виртуална валута, които използват интернет за предлагане на услуги на местни жители, също се считат за незаконна финансова дейност“, се казва в изявлението на КЦБ, според превода на CNBC. Работниците на чуждестранни борси за крипто ще бъдат разследвани.

КЦБ заяви, че е подобрила своите системи, за да засили мониторинга на свързаните с крипто трансакции и да изкорени спекулативните инвестиции.

„Финансовите институции и небанковите платежни институции не могат да предлагат услуги за дейности и операции, свързани с виртуални валути“, каза банката, повтаряйки предишни свои коментари.

Китай не за първи път изразява твърда позиция по отношение на криптовалутите. По-рано тази година Пекин обяви репресии срещу крипто добива, енергоемкия процес, който проверява трансакциите и създава нови парични единици. Това доведе до рязък спад на процесорната мощ на биткойн, тъй като множество миньори изключиха оборудването си.

КЦБ също нареди на банките и небанковите разплащателни институции, като свързаната с Alibaba Ant Group, да не предоставят услуги, свързани с крипто. През юли централната банка каза на базирана в Пекин компания да прекрати дейност, тъй като се твърди, че улеснява трансакциите в цифрова валута със своя софтуер.

Репресирането на крипто в Китай идва в момент, когато Пекин се стреми да изпълни своите климатични цели. Страната е най-големият производител на въглерод в света и се стреми да стане неутрална по отношение на въглерода до 2060 г.

Междувременно КЦБ работи и върху собствена цифрова валута. Китай се счита за водещ претендент в надпреварата към емитирани от централната банка цифрови валути, след като изпробва виртуална версия на юана в няколко региона

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.