Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай обяви днес, че прекратява сътрудничеството със САЩ по множество ключови въпроси, сред които климатичните промени, борбата с наркотрафика както и във военната сфера на фона на влошени отношения между двете суперсили заради Тайван, предаде АФП.

Пекин реагира яростно на визита на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, който Китай смята за своя територия и неведнъж е заявявал, че ще си я върне – ако трябва със сила.

От четвъртък островът е обграден от мащабни китайски военни учения, които бяха критикувани от САЩ и други западни държави, припомня БНР.

А днес китайското МВнР отвърна на критиките, прекратявайки преговори и сътрудничество по множество споразумения между Пекин и Вашингтон, включително в сферата на климата.

Двете страни са най-големите замърсители и миналата година обещаха да работят заедно по въпроса, както и да провеждат редовни срещи за тази цел.

Пелоси, която Пекин удари и със санкции, защити пътуването си до Тайван, заявявайки днес, че Вашингтон "няма да позволи" Китай да изолира острова.

Въпреки че САЩ официално не признават Тайван, Вашингтон поддържа силни връзки с Тайпе, които включват продажба на американско оръжие.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.