Бившите министри от служебното правителство Асен Василев и Кирил Петков обявиха публично намеренията си за бъдещо участие в политическия живот на страната. Това се случи в център "Проджект лаб" на столичния бул. "Мария Луиза" №58.

Новият проект ще носи името "Продължаваме промяната". По време на събитието стана ясно, че мандатоносителят, с която двамата ще участват в предстоящите парламентарни избори през ноември, няма да бъде обявен. Асен Василев заяви, че преговарят със 7-8 партии, които ще бъдат сложени в коалиция. Сред тях обаче не е партия МИР. Той уточни, че влизат в политиката, защото няма как иначе да бъде направена промяната, тъй като България е парламентарна държава и следващото правителство ще е коалиционно.

Кирил Петков уточни, че няма да вземат структури от никоя партия."Това не е президентска партия", категоричен бе Кирил Петков.

С днешното събитие искаме да кажем, че продължаваме промяната, каза Кирил Петков.

Петков очерта четири конкретни и ясни цели, по които са работили с Асен Василев - спиране на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и средния бизнес така, че да работят спокойно, привличане на инвестиции и благоденствието да се разпределя по-справедливо.

"Всички знаете, че в последните 4 месеца започнахме промяната и имахме конкретни и ясни цели. Цел 1 - да спрем корупцията и кражбата, добър пример беше ББР. Цел 2 - да освободим малкия и среден бизнес да работи спокойно. Стигнахме до 10% растеж и благодарение на приоритетите на НАП фокусът вече не бяха малки магазини, а големите фирми с големите обществени поръчки. Приоритет 3 - да привлечем високотехнологични инвестиции. Видяхте, че само за 4 месеца привлякохме голям завод за електроавтомобили в Ловеч. Приоритет 4 - когато се събере това благоденствие да се разпредели по-справедливо. Бюджетът показа точно това - когато можем и да намалим дефицита и да разпределим средствата сред пенсионери, хората от здравеопазването и образованието. Вие ни познавате. Тук не включваме нищо ново, искаме тези 4 месеца да ги продължим в следващите 4 години", каза Петков.

Той заяви, че не е важно дали си ляв или десен, а дали си почтен. Каза, че ще работят с почтени хора, независимо от коя страна са те.

Представи екипа си. Обясни, че критериите към тях са да са с добра кариера извън политиката, независими хора. Да не са били в повече от една партия, освен тази коалиция, защото не вярват в хора, които прескачат от партия в партия. Приоритет е и да нямат скандали. Всеки един от тях ще подпише договор за почтеност, че нямат скрити пари.

Повечето от екипа на новата формация са млади хора завършили в чужбина.

Асен Василев заяви, че данъците са достатъчно високи и няма нужда да се променят нито нагоре, нито надолу. Постъпленията са достатъчни за образование, здравеопазване и пенсии, но контролните механизми за разходване на средствата са изключени. "Продължава промяната" иска държава, в която да се дава равен старт на всички.

Истината е, че ако просто си съберем, това, което трябва да се събере, сложим контролните механизми, така че парите да се харчат за хората и спрем течовете - всичко това може да се случи. А това случи ли се, нашите бизнеси ще започнат да работят по-добре, заяви Асен Василев.

Ако България започне да се развива в тази посока ще видим много повече млади хора, които ще започнат да се завръщат, защото истината е, че България ни липсва. Всички сме живяли в чужбина, но тук ни харесва най-много.

Ако ние си оправим среда, изчистим си държавата, ще можем да се гордеем с България каквато е и каквато ще бъде, а не само с българското минало. Това е, което искаме да направим. Това можем да го направим, само всички ние заедно. Ако искате, помогнете да се случи", каза Василев.

"Безброй партии ни се обадиха с предложение да ни станат мандатоносители. В момента сме в процес на разговори с няколко партии, най-вероятно ще ги сложим под формата на коалицията. А "Продължаваме промяната" да си остане името. 7-8 партии са, с които си говорим", обяви Асен Василев.

Според него ако инфраструктурата се оправи, средата в България ще се промени и много млади хора ще се завърнат. Самият той сподели, че България е мястото, където се чувства най-добре.

"В следващите 60 дни ще чуете много неща за нас. Никой, освен нашия екип, няма правото да говори вместо нас. Ако нещо чуете за нас, имайте предвид, че не е вярно. Вярвайте ни, защото показахме, че имаме смелостта да атакуваме и да действаме срещу най-тежките интереси, които засягат кражбите в България. Имаме смелостта, имаме екипа, ще го направим", увери Кирил Петков.

"Това не е президентска партия. Ние много го харесваме, защото през последните три месеца той ни даде пълна свобода на действие. В последната седмица и половина сме говорили с над 7 партии. Всички ни поставят две условия - няма да дават пари на никого и не искат никой да им пълни листите. Хора, ние имаме нужда от регистрация. Ще се самофинансиране. Просто изгубихме много време", посочи Петков.

На въпрос кой е кандидатът им за президент, те посочиха, че ще подкрепят Румен Радев.

"Ние много го харесваме, защото за последните месеци ни даде пълна свобода на действие - да действаме, както мислим, че е добре за България. Не получихме нито един телефонен разговор, за да каже: направете това или наемете онзи и общите принципи, с които сме управлявали с колегите в служебното правителство, мисля, че са общи и за него", поясни Петков.

И Петков и Василев преди да обявят проекта заявиха, че краткото време до изборите не им позволява да регистрират чисто нова партия. Те уточниха, че мандатоносителят трябва да се съгласи с техните условия и няма да приемат някой друг да им нарежда. Петков заяви предварително, че хората, с които ще се заобиколят, те "ще са със същия профил - хора с високо ниво на почтеност, кариера и успешно битие, извън политиката", което приповториха и днес, съобщава „Dir.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.