Писмено уверение от Република Северна Македония, че нямат никакви претенции, и всичко ще е наред, България няма да пречи на еврочленството й, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БНТ.

Още от подписването на Договора от 1 август 2017 г. позицията на България е много ясна, потвърдена и по един много ясен и категоричен начин с Рамковата позиция от 9 октомври миналата година е одобрена единодушно от българския парламент. Следователно - ние няма как да мръднем от позиция, която е решение на българския парламент.

За съжаление - колегите от Скопие подцениха ситуацията, разчитаха, че някой друг ще им свърши работата и че България, както винаги, е правила отстъпки в името на добрите отношения, на това, че имаме едни братски чувства. Този път обаче, няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва, защото практиката показва, че добрите намерения не се споделят.

За коментара на премиера Зоран Заев, че България е нарушила договора, Каракачанов обясни, че "това само ме убеждава, че той и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. В член втори много ясно пише, че България ще подкрепя Македония за постигане на критериите. Един от критериите е решаването на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание. Не само член втори, но целият Договор не се спазва от Скопие".

Трябва да се направи анекс към договора и декларация в писмен вид, че в бъдеще западната ни съседка няма да има нито териториални, нито малцинствени претенции, приема истинската теза, че историята, езикът и културата до 1944 г. са част от българската история и така нещата се решават много бързо.

Красимир Каракачанов заедно с президента Румен Радев и висши военнослужещи присъства на панихида във Военния мавзолей - костница на Централните софийски гробища. Панихидата беше отслужена по повод днешната Архангелова задушница, когато отдаваме признателност и почитаме паметта на българските воини.

По думите на Каракачанов до 17 ноември все още има време македонска делегация да дойде и да подпише анекс, с който се отказва от териториални и малцинствени претенции, спрямо България, както и приема обща история до 1945 г., припомня "news.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.