"Сега е време за успокояване, да се слушат фактите и да се взимат решения." Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб, в студиото на bTV, отклонявайки въпрос дали ще бъдат наложени национални мерки и съответно локдаун. В четвъртък министърът ще си обяви мерките, посочи Кантарджиев и започна да обяснява принципа, по който сега се взимат мерките - по места, локално от директорите на РЗИ при съгласуване с щабовете.

Относно случая с жената в Пловдив, починала след ваксинация, проф. Кантарджиев заяви, че според него и неговите колеги - смъртта и ваксинацията нямат общо. Според изследванията починалата жена няма тела за COVID-19, направен е и PCR тест, изключен е коронавирус. Според настоящата информация става въпрос за годишен ход на заболяването и този изход е можело да се случи и без ваксинацията, обясни Тодор Кантарджиев.

За случилото се е уведомен и директорът на Европейската агенция. Очаква се писменото становище на европейския регулатор. Освен в България, още няколко държави извършват изследвания и анализ. Тодор Кантарджиев призова да не се преекспонират нещата и отново обясни, че винаги е препоръчвано изкаралите заболяването да изчакат три месеца преди да се ваксинират, за да се възстанови имунната система. Теоретично е възможно да се получи свръхреакция при ваксинация след боледувано, но това е много рядко и не е фатално, по думите на Кантарджиев.

И Тодор Кантарджиев защити решението от петък да се налага карантина да пристигащите от Африка. Установените четирима с коронавирус, върнали се след пътуване у нас, не са заразени с нигерийския щам. Тези, които пристигат от тези страни, могат да се изследват, но пак ще си останат в карантина", подчерта проф. Кантарджиев.

Нигерийският вариант в момента не върлува в България, категоричен е инфекционистът и обясни, че в момента доминира британската генетична линия. Първата област, засегната от британския варинт, е Кюстендил. Доказахме го през януари, сега почти всички заразени са с този щам", обясни проф. Кантарджиев. Той препоръча тези, които се връщат от чужбина, да са под карантина.

Ние няма да се спасим от циркулация на новите щамове със сигурност, въпросът е да забавим навлизането им с ваксинация и до установяването на топло време.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.