На 28 септември, от 17:00 ч., любителите на съвременната българска литература ще имат възможност да се срещната с писателката Йоанна Елми в творческата атмосфера на отдел „Изкуство“ на Варненската библиотека. Младата авторка ще представи дебютния си роман „Направени от вина“ – книга, която от излизането си през 2021 г. досега носи на авторката си многобройни номинации за литературни награди.

Читателите в морската столица ще имат възможност да чуят повече за творбата, обединяваща истории от Прехода и разказваща за премълчаните трудности, през които героите от книгата преминават.

Йоанна Елми е писателка и журналистка, едно от водещите имена на младата българска литература и публицистика. Пише за независимите медии „Тоест”, „ВИЖ”, „Дойче Веле” и други. Живее между България и САЩ. Завършила е английска филология и международни отношения в Париж, както и политически комуникации в Амстердам.

Първият ѝ роман „Направени от вина” е носител на наградата „Южна пролет” за дебют и е номиниран за наградите на Портал „Култура”, „Перото” и „Хеликон”. „Направени от вина” е книга за поколението на „родените свободни” след 90-те, за емиграцията на Запад, носталгията, домашното насилие и надеждата за по-добро бъдеще. Предстои да излезе на немски, нидерландски и др.

От 2023 г. Йоанна е част от портфолиото на известната литературна агенция RCW, позиционирана в Лондон и работеща с автори като нобеловите лауреати Казуо Ишигуро и Олга Токарчук.

През тази година авторката представи България в литературната програма на Международния панаир на книгата в Лайпциг, заедно с Георги Господинов. Това е първото участие на България от 1999 г. насам.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.