Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер в неделя заедно с външния си министър. Това съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от "Ройтерс" и NOVA. Новината потвърди в социалните мрежи и иранският вицепрезидент.

Машината, заедно с още две други, пътувала за град Табриз, когато изчезнала от радарите. Според местни медии хеликоптерът е паднал в труднодостъпен район в Северозападен Иран. На снимки от мястото се вижда, че машината се е ударила в планински връх. 12 часа отне на спасителните екипи да достигнат до мястото на катастрофата, а рано тази сутрин, иранската държавна телевизия съобщи, че сред останките на машината няма следи от живот.

Първоначално, властите в Техеран съобщиха, че става въпрос за "твърдо кацане" на летателния апарат. Бяха изпратени десетки спасителни екипи да я търсят. Работата им беше затруднена от гъста мъгла и падналата тъмнина.

На борда на разбилия се хеликоптер са били и министърът на външните работи Хосейн Амирабдоллахиан, губернаторът на провинция Източен Азарбайджан Малек Рахмати и Мехди Мусави, който е ръководител на охраната на Раиси. Президентът се връщал от границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския си колега Илхам Алиев в неделя присъства на церемонията по откриването на язовир, изграден като съвместен проект на двете страни.

Малко след съобщението за катастрофата на редица места в страната хиляди хора се събраха и се молеха за здравето на президента. "Това, което има значение в момента, е здравето на президента и всички ние сме се събрали тук и като всички хора в Иран се тревожим за него. Останалото са неща, които можем да обсъдим по-късно, но в момента само благосъстоянието на президента е важно", заяви жител на Техеран, преди да научи трагичната вест.

Вчера, върховният лидер аятолах Али Хаменей свика Съвета за сигурност и пусна обръщение че иранците трябва да останат спокойни. Ебрахим Раиси заема президентския пост от 2021 година. Той е влиятелен политик и много анализатори го смятаха за потенциален заместник на върховния лидер.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.