За поредна година, на 21 и 22 август огромни цветни хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж. Традиционно фестивалът „Въздушни чудеса“ се провежда в края на август, когато градът привлича многобройни гости от страната и чужбина, а организатор на събитието е Клуб „Асто“ с подкрепата на Община Варна чрез фонд “Култура“.

Фестивал на хвърчилата „Въздушни чудеса“ е едно от любимите на малки и големи емблематични събития в морската столица – атракция за хилядите жители и гости на града в разгара на лятото. С всяка изминала година фестивалът се разраства и става все по-атрактивен и успешен, а със своя международен характер това новаторско и пъстро културно събитие допринася за изграждането на специфичния облик на града. През август 2021 г. фестивалът отбелязва деветата си годишнина, като двата фестивални дни във Варна (21 и 22 август, плаж Аспарухово) ще бъдат последвани от демонстрации на хвърчила в Приморско (25 -26 август, плаж ММЦ-Приморско), Варвара (27 август), Синеморец (28 – 29 август, плаж Велека) и Шабла (4 -6 септември). По този начин фестивалът ще обхване различни локации на българското Черноморие и ще продължи цели 2 седмици.

Основен акцент на събитието са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват. От 10.00 до 18.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки, риби и много други. Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Всяко издание на фестивала отправя различни послания, както рекламни, така и обществено значими, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени видове птици и природата като цяло. Провеждат се арт ателиета и работилници за детско творчество на теми, свързани с летенето, вятъра и опазването на природата. Тази година отново гости на фестивала ще бъдат активисти от „Грийнпийс“- България, които ще представят каузата си за опазване на живота в морето и застрашените водни обитатели.


 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.