14 юли, Националният празник на Франция, е премиерната дата за операта „Хофманови разкази“ от френския композитор Жак Офенбах. Това е втора постановка в историята на Варненската опера след тази от 1968 г. В класическата творба, елегантно съчетание от най-хубавите страни на френската лирична опера с немската романтична опера, композиторът се изявява като проникновен изследовател на човешката душевност и творческите пориви на артиста.

Взел повод от пиесата на Жул Барбие и Мишел Каре „Фантастичните разкази на Хофман“, Офенбах се вдъхновява от вкуса към фантастичното и мистичното у германския писател, композитор, диригент, музикален критик и художник Е. Т. А. Хофман.

В операта Хофман е прототип на главния герой със същото име - поетът Хофман, който в една весела нощ с приятели разказва три невероятни истории, случили се може би само в неговото въображение. Любовта към Олимпия – механичната кукла, която само в неговите очи е жив човек, срещата с куртизанката Жулиета и трагичната развръзка с оперната певица Антония, която не бива да пее, илюстрират многоликите превъплъщения на човешката фантазия. Оттам вероятно и на реално съществуващата актриса Стела, която докато тече действието на „Хофманови разкази“, играе някъде другаде в операта „Дон Жуан“....

„Хофманови разкази“ е един прекрасен оперен разказ за изкуството, в което реалното и нереалното се преплитат, за да предизвикат размисъл и емоционално съпричастие на зрителя. Неслучайно операта на Офенбах се смята за еталон на музикантска и актьорска дарба, с много образци в световната оперна история.

За диригент-постановчик на „Хофманови разкази“ е поканен именитият Маестро Павел Балев, който заедно с режисьорката Урсула Хорнер от Австрия предлага една многостранна и красива интерпретация на творбата. Сценографията, костюмите и художественото осветление са дело на екип от Националната опера и балет на Република Северна Македония.

В ролята на поета Хофман ще аплодираме брилятния тенор Иван Момиров, когото италианската критика величае като „достоен наследник на Корели и Павароти“. С „Хофманови разкази“ Варненската опера отбелязва 25-годишната забележителната творческа кариера на родения във Варна певец, заел достойно място сред плеядата големи български тенори.

Ролята на Никлаус, неговия приятел, подготвя Михаела Берова, а ролите на Олимпия, Жулиета и Антония ще пресъздадат съответно Пламена Гиргинова, Димитринка Райчева и Илина Михайлова. В „Хофманови разкази“ ще се изявят и солистите Арсений Арсов, Евгений Станимиров, Пламен Димитров, Венцеслав Анастасов, Деян Вачков, Гео Чобанов, Свилен Николов, гостът Александър Баранов и др. Премиерата на "Хофманови разкази" ще бъде истински празник за ценителите на оперното изкуство.

„ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ”

Опера от Жак Офенбах
По едноименната пиеса на Жул Барбие и Мишел Каре, базирана върху приказки на Е. Т. А. Хофман
Либрето Жул Барбие

14 юли, 21.00 - Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

Постановъчен екип:

Диригент Павел Балев
Режисьор Урсула Хорнер - Австрия
Сценограф Мария Ветероска, Република Северна Македония
Костюмограф Мария Пупучевска, Република Северна Македония
Дизайнер осветление - Васил Лисичов, Република Северна Македония
Диригент на хора - Цветан Крумов
Плакат – Славяна Иванова


Действащи лица и изпълнители (по азбучен ред):

Хофман - Иван Момиров
Никлаус - Михаела Берова
Олимпия - Пламена Гиргинова
Жулиета - Димитринка Райчева
Антония - Илина Михайлова
Андреас - Даниел Христов
Кошенил - Христо Ганевски
Питикиначо - Мария Палматите
Франц - Арсений Арсов
Линдорф - Евгений Станимиров
Копелиус - Пламен Димитров
Дапертуто - Венцеслав Анастасов
Доктор Миракъл - Деян Вачков
Спаланцани - Александър Баранов
Креспел - Гео Чобанов
Гласът на майката на Антония - Силвия Ангелова
Шлемил - Свилен Николов
Лутер - Петър Петров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна
Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Асистент-режисьори: Люпка Якимовска, Иво Йорданов. Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.