Британският пилот Люис Хамилтън спечели 14-ия кръг в световния шампионат на Формула 1 на пистата "Истанбул Парк". С това той спечели и 7-ата си световна титла, изравнявайки постижението на легендарния Михаел Шумахер, който също има толкова трофеи.

Ланс Строл стартира от първата редица, а до него застана пилотът на Ред Бул Макс Ферстапен. От втора редица започнаха Серхио Перес с Рейсинг Пойнт и Александър Албън с Ред Бул. Топ 6 затворят Даниел Рикиардо с Рено и Люис Хамилтън с Мерцедес.

В първата обиколка Люис Хамилтън стартира добре и съумя да излезе на 3-ата позиция, а Ферстапен с Ред Бул не съумя да тръгне добре и пропадна като позиции в класирането. Валтери Ботас и Окон се завъртяха и също загубиха позиции.

Хамилтън направи грешка в първата обиколка и отиде на 6-а позиция при завъртяни 5 обиколки на мокрото трасе.

Строл вървеше уверено на първата позиция, втори беше Перес, а трети Себастиан Фетел с Ферари. В 11-ата обиколка настъри разместване в класирането, след като Строл влезе в бокса за смяна на гуми, а Ферстапен оглави класирането, но не беше влизал в бокса.

В 13-ата обиколка състезанието приключи за пилота на Алфа Ромео Антонио Джовинаци, който направи много добра квалификация в съботния ден, а днес преди старта на състезанието излезе от трасето и трябваше болидът му да бъде ваден от чакъла, но механиците му се справиха и той стартира, за да спре в 13-ата обиколка.

Ланс Строл си върна първата позиция, втори вървеше Перес, а трети Ферстапен. Хамилтън се движеше 5-ти, но се бореше Фетел и Албън за 4-ата позиция, а всичко това в 16-ата обиколка на пистата. В 18-ата обиколка Ферстапен рискува твърде много при опита си да изпревари Перес, но не сполучи като се завъртя на два пъти, като загуби позиции и отиде на 8-ата позиция.

Люис Хамилтън излезе начело в 38-ата обиколка на състезанието, като след него бяха Перес и Ферстапен. Строл отиде на 4-ата позиция.

В крайна сметка британецът не позволи повече изненади и завърши първи с време от 1 часа, 42 минути и 19.313 секунди. Втори на 31.633 секунди завърши Серхио Перес с Рейсинг Пойнт, а трети на по-малко от 3 стотни от секундата финишира Себастиан Фетел с Ферари.

Неговият съотборник Шарл Льоклер се опита да атакува Перес в борбата за второто място, но допусна грешка и пропусна пред себе си и Перес, и Фетел, финиширайки четвърти. Ланс Строл тръгна от лидерска позиция, но завърши едва девети.

До края на сезона остават три старта - два в Бахрейн и един в ОАЕ. Хамилтън води в класирането със 307 точки, следван от Валтери Ботас със 197 и Макс Верстапен със 170.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.