Мексикански археолози откриха останки от богато украсено човешко тяло в гроб, който може да е на повече от 1000 години, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Находката е в район, където работници приключиха строителството на голям туристически железопътен проект.

Откритието беше направено този месец в рамките на проект за запазване на археологически обекти. В същото време там течеше работата и по друг проект – за строителството на туристически влак, предназначен до голяма степен да привлече туристите към древни места в Южно Мексико, обитавани от маите в миналото, както и към близките морски курорти като Канкун и Тулум.

Железопътният проект е основен приоритет на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор за икономическото развитие на страната. По проекта работят екипи от археолози, които се опитват да завършат разкопките по-бързо, така че строежът да не бъде отлаган.

Последното им откритие беше направено по време на изграждането на хотел, близо до големите руини на маите в древния град Паленке в щата Чиапас. Останките от скелета на човек са открити в каменна кутия на около 2 километра от центъра на населеното място, където се извисяват храмове на маите и мащабен комплекс от дворци. Вероятно покойникът е бил член на елита в града.

В кутията имало също три керамични съда, накити за уши и чифт мъниста от зелен камък. Националният институт за антики също отбеляза, че покойникът е бил погребан с лицето нагоре и главата му обърната на север. Оттам добавят, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи точната възраст и останалите характеристики на погребания представител на цивилизацията на маите.

Учените приписват на древните маи големи постижения в изкуството, архитектурата, астрономията и писането.

Паленке, подобно на десетки други древни градове в южната част на Мексико и на Централна Америка, процъфтява от около 300-900 г.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.