Десетки варненци сведоха глава и се преклониха пред подвига и паметта на Христо Ботев и загиналите герои, борили се за свободата на България. Венци и цветя бяха положени от кмета на община Варна - Иван Портних, командира на Военноморските сили на Република България - контраадмирал Кирил Михайлов, културно-просветни организации, училища и др.

Граждани, общественици и официални лица застинаха на място и притихнаха в едноминутно мълчание под воя на сирените. Ученици от ОУ "Христо Ботев" също почетоха паметта на своя патрон и положиха цветя пред паметника на Христо Ботев.

На 2 юни се навършват 145 години от гибелта на големия български поет и революционер. В цялата страна днес се провеждат възпоменателни чествания и церемонии по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета - революционер.

В Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България родолюбиви българи изкачват връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение, съобщи Радио Варна.

Снимка: Румен Сарандев, Радио Варна

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.