Германия, Франция и Великобритания притиснаха Иран да отстъпи от последното планирано нарушение на ядрената си споразумение от 2015 г. със световните сили, изтъквайки, че Техеран "няма надеждна гражданска употреба" за урана, предаде "Асошиейтед прес".

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи в четвъртък, че Иран я е информирал, че е започнал да монтира оборудване за производство на уран. МААЕ каза, че Техеран поддържа, че плановете му за провеждане на изследвания и разработки в областта на производството на уран са част от неговата "обявена цел да създаде подобрен вид гориво".

Уранът също така обаче може да се използва за ядрена бомба, а изследванията за неговото производство са специално забранени съгласно ядреното споразумение - т. нар. Съвместен цялостен план за действие - което Техеран подписа с Германия, Франция, Великобритания, Китай, Русия и САЩ през 2015 г., съобщава "news.bg".

След едностранното оттегляне на САЩ от споразумението през 2018 г., останалите членове работят за запазването му. Иран използва нарушения на споразумението, за да оказва натиск върху останалите подписали страни да осигурят повече стимули за Иран да компенсира осакатяващите американски санкции, въведени отново след оттеглянето на САЩ.

В съвместно изявление на германското, френското и британското външно министерство се казва, че са "дълбоко загрижени" от последното иранско съобщение.

"Иран няма надеждна гражданска употреба за урана", се казва в него, като се добавя: "Производството на уран има потенциално сериозни военни последици. Настоятелно призоваваме Иран да спре тази дейност и да се върне към спазването на ангажиментите си по ядреното споразумение без допълнително забавяне, ако е сериозен за запазване на споразумението."

Крайната цел на споразумението е да попречи на Иран да разработи атомна бомба, нещо, което Иран настоява, че не иска да прави.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън, който беше вицепрезидент по време на подписването на споразумението по време на администрацията на Барак Обама, заяви, че се надява да върне САЩ в споразумението

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.