Снимка: dariknews.bg

Правната комисия в Народното събрание извика за изслушване главния прокурор Иван Гешев.

С пълно мнозинство народните представители взеха решение в парламента да бъде извикан обвинител номер 1 заради полицейското насилие над протестиращи. Искането беше внесено от „Демократична България“.

Главният прокурор се запознал с клиповете с полицейско насилие до колоните на Министерския съвет от 10 юли 2020 миналия петък.

"Всяко насилие е недопустимо. Нямам нито задължение, нито правомощия да контролирам досъдебни производства. Всеки може да изрази своето възмущение от това, което видя тогава, но ние живеем в правова държава, което означава, че съдът решава кое лице е виновно и кое не след влязла в сила присъда", каза главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНТ.

Главният прокурор заяви, че не е запознат с делото срещу полицаите. И коментира изявленията на вътрешния министър, че прокуратурата цяла година е крила записите и е повдигнала обвинения едва преди дни, така:

"Искрено се забавлявам от негови изказвания. Ако някой има претенции към скоростта, с която се води делото, трябва да се обърне към съдебния инспекторат, защото нямам право да се меся на прокурорите", каза главният прокурор Иван Гешев.

Пред депутатите обвинител номер едно каза, че досъдебно производство има от 8-9 месеца.

"Нямам данни то да е прекратено. Отговорността за всичко носи съответния наблюдаващ прокурор. Нямам против да се промени закона за съдебната власт и да нося отговорност за производства", каза Гешев.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.