Българският ансамбъл ще представи усложнени съчетания на световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в края на октомври в Япония, информират от родната федерация.

На 8 август в японската столица Токио Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова спечелиха първа титла за България титла от олимпиади в историята на спорта. Днес гимнастичките бяха наградени за отбор номер 1 на месец август в анкетата на спортните редакции, а Весела Димитрова беше отличена за треньор номер 1.

Димитрова разкри, че съчетанията са били усложнени след олимпийските игри в Токио.

"Всяко състезание е различно по себе си. Световното първенство ще бъде отделно състезание и борбата ще бъде жестока, защото Русия ще иска реванш. Щастлива съм, че след завръщането си в залата след олимпийските игри момичетата само поискаха да усложним технически съчетанията. Затова се надявам последното им състезание да бъде най-щастливото", заяви Димитрова.

Българският ансамбъл ще участва на турнир в Испания на 15 октомври в Испания преди световния шампионат.

"На 15 октомври ще се представим пред публика в Марбея. Важно е те да играят преди фенове, защото на олимпиадата нямаше, но на световното първенство се очаква да има зрители. Показахме, че може да играем красиви съчетания, но и сложни", добави тя.

Димитрова вече подготвя следващата селекция. В залата тренират 12 гимнастички, от които ще останат 10 и те ще сформират два отделни състава.

"Ще сформирам два състава. Има много интересни гимнастички. Уредите за следващия олимпийски цикъл са пет обръча и 3 ленти/2 топки. Мисля, че съм още млада и при определени условия мога да остана до края на следващия олимпийски цикъл. Това е моето призвание и моето място", коментира още Димитрова.

Новите гимнастички вече са провели два лагера (танцова подготовка и работа с уред) и тренират под ръководството на Димитрова и Михаела Маевска от няколко седмици.

Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова благодари за наградата.

"Нашата мечта беше олимпийското злато. Ще бъдем много щастливи, ако осъществим и по-малката си мечта да станем световни шампионки, но ще бъдем щастливи и ако не станем шампионки", каза Дянкова.

"Ще дадем всичко от себе си да се представим по възможно най-добрият начин на световното първенство", добави Ерика Зафирова.

"След като сме олимпийски шампионки световната титла е по-близо. Надявам се да я спечелим и това да бъде нашият финален удар", каза Мадлен Радуканова.

Тя добави, че е възстановена след травмата на глезена, вече тренира в залата, а от следващата седмица ще започне по-сериозни натоварвания.

"Щастливи сме, че олимпийските игри не бяха последното ни състезание. Тази година извънредно има европейско първенство, олимпийски игри и световно първенство. Щастливи сме, че ще се върнем в Япония и дано завоюваме абсолютната световна титла", заяви Стефани Кирякова.

Относно новите отбори Дянкова каза, че се надява достойно да ги наследят.

"Надявам се да ни заместят достойно, но няма да им е лесно. Надявам се и да не сме първите и единствени олимпийски шампионки, а само първите. Искаме да преживеем тази емоция, която ще изпитаме на световното първенство. Именно емоциите са най-важни за нас. Конкуренцията не спи. Винаги се борим за първото място и искаме сега в Япония отново да сме първи", коментира Дянкова и призна, че има интерес към треньорската работа.

Гимнастичките заявиха, че имат лични планове и амбиции за бъдещето, но ще ги разкрият след края на кариерата си.

Вероятно и за този отбор, както след бронзовите медали в Рио 2016, ще бъде организиран бенефис и те ще бъдат изпратени достойно от публиката.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.