Най-северната префектура на Япония Хокайдо е дом на голяма част от популацията на мечките в страната. Но въпреки че в Хокайдо има много мечки, само една от тях е известна като „Мечката нинджа“, съобщи изданието SoraNews24.

Никой никога не се е срещал с нея очи в очи. За пръв път изображения на това мистериозно животно се появиха през юли миналата година, когато се оказаха на кадри от охранителна камера в град Шибеча. Това беше първият път, когато мечката е видяна, две години след като започват нейните брутални нападения.

Не само заради умението си да се крие, мечката нинджа си спечели прякора, псевдонимът й би бил също толкова подходящ и за склонността й към среднощни убийства. Въз основа на следи от лапи, ДНК проби от козина и изпражнения и методология на нападението, мечката нинджа е заподозряна в приблизително 60 нападения на млечни крави във ферми в Шибеча и съседния град Акеши.

Мечката нинджа е известна още като Oso 18, препратка към първоначалното й наблюдение на камерата в квартал Осошибетсу на град Шибеча и факта, че следите от предните й лапи са широки 18 сантиметра. Това я прави особено голяма мечка за Япония, като експертите изчисляват теглото й около 300 килограма.

60 нападения на мечка срещу добитък в продължение на три години в два малки града е изключително много, според Масами Яманака, директор на Асоциацията на кафявите мечки „Ширетоко” в Хокайдо. Средно на година останалата част от Хокайдо като цяло вижда само около дузина подобни инциденти, казва той.

Също така необичайно е какво прави мечката, след като извърши убийство. Яманака казва, че обикновено мечка, която убива повече от това, което може да изяде на едно хранене, ще остане в района, докато не огладнее отново. Но мечката нинджа често изяжда само част от кравите, които убива, и след това изчезва обратно в гората, само за да може следващата й атака да се проведе в друга част на района с двата града.

Подозира се също, че мечката нинджа умее да си крие следите, като се движи в реките, а при нападение, извършено през юли, изглежда е знаела как да изкопае дупка в почвата, за да се промъкне под електрифицирана ограда. Непредсказуемото й поведение провали опитите на ловците за контрол на животните да я уловят, в резултат на което поне една млечна ферма реши да си помогне сама като разположи на територията си робот Monster Wolves, с който да плаши мечката.

Въпреки статута си на всеядно, за мечките в Хокайдо е необичайно да нападат млекодайни крави, особено с честотата, с която четирикраката нинджа го прави. Йошиказу Сато, професор по екология на дивата природа в университета Ракуно Гакуен, изрази загриженост относно умствения капацитет на мечките да се учат от поведението на другите (като малките, които се учат как да ловуват от майките си). Ако друга мечка наблюдава как мечката нинджа успешно атакува млечни крави или се натъкне на трупа на такава след нападение, тя на свой ред биха могла да започне да копира поведението й, което по същество да породи появата на клан на това уникално създание.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.