Германският финансов министър Олаф Шолц, най-популярният политик на Германската социалдемократическа партия, стана кандидатът ѝ за канцлер на изборите догодина, съобщават медии в страната.

"Вече е официално", написа и Шолц в "Туитър" - новината дойде първо от него. "Ръководството на партията единодушно ме номинира за кандидат за канцлер. Очаквам забавна, честна и успешна кампания."

Вицеканцлерът и финансов министър е в кабинета на Ангела Меркел от 2018 г. Сп. "Шпигел" цитира председателя на фракцията на ГСДП в Бундестага Ролф Мютцених, според когото Шолц е доказал, че "може да води страната ни и в трудни времена".

Шолц отдавна се смята за фаворит за кандидатурата. Според изданието обаче ръководството на партията напоследък е подобрило отношението си към него, но все пак издигането му е било под въпрос заради вътрешна съпротива в някои структури.

Трудности за социалдемократите

"Ройтерс" отбелязва, че решението е завръщане в предните редици на бившия кмет на Хамбург, заемал поста от 2011 до влизането в кабинета през 2018 г., но загубил миналата година надпреварата за лидерство в ГСДП.

Популярността на Шолц, чиято нагласа за бюджетни икономии бе преобразена от коронавирусната криза и се превърна в системни усилия за стимули и значителни разходи за здравеопазване, обаче не е гаранция за успех - очаква го сериозно изпитание, продължава агенцията.

Социалдемократите не са печелили национални избори от 2002 г. ГСДП в момента е на трето място в повечето проучвания - първи очаквано остават християндемократите на Ангела Меркел (която догодина няма да е кандидат за канцлер), но втори са Зелените, набрали популярност в последните години.

Някои експерти съзряха опит за признаване на реалността в изявлението на съпредседателя на партията Норберт Валтер-Борянс от края на седмицата - той върна на масата някогашното табу за коалиция с левицата, наследник на източногерманската комунистическа партия, припомня "Дневник".

Снимка: Reuters

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.