Министър Стела Балтова участва в официалното откриване на експедиентски тур с цел представяне на България като безрискова дестинация с качествен туристически продукт пред едни от най-големите и влиятелни германски туроператори и туристически агенти. Събитието се провежда във Варна и курортите на Северното Черноморие, между 20 и 22 юни - в началото на астрономическото лято и непосредствено преди подновяването на чартърните полети от Германия.

Служебният министър приветства гостите, като ги увери, че българското правителство предприема всички необходими мерки за сигурното и безпроблемно протичане на летния сезон. Здравето и комфортът на гостите и на персонала в туристическите обекти са приоритет, а от дни България трайно навлезе в зелената зона на картата на Европа, в контекста на пандемията от коронавируса, посочи тя.

Министър Балтова изтъкна, че немският пазар е изключително важен за туристическия сектор у нас, като през 2019 г. Германия зае трето място по входящ туризъм със своите 761 хиляди посетители.

Пред бизнеса, представляван от много директори на компании на най-високо ниво, в рамките на тридневния тур ще бъдат демонстрирани готовността за посрещане на туристи от Германия и мерките срещу COVID-19 в хотелите и курортите, за да могат гостите да добият лични впечатления на място, ще се проведат полезни дискусии между туроператори и ще бъдат дискутирани тенденциите. Над 120 представители на германски агенти и туроператори, сред които директори на DER Touristik, LMX Touristik, FTI Touristik, Invia Group Germany, TUI и много други, дискутираха възстановяването на бизнеса след дългото затваряне и изразиха оптимизъм по отношение на дестинация България.

Те се обединиха около тезата, че с ваксинирането ще настъпи завръщане към нормалността, а в момента има ръст на резервациите и се наблюдава ефектът на наваксването. В рамките на събитието министър Балтова дискутира с редица представители на бизнеса предизвикателствата пред сектора и обсъди възможни решения за възобновяване, насърчаване и развитие на пазар Германия.

Инициатор е основната чартърна авиокомпания от немския пазар за България - European Air Charter, а медиен партньор на събитието е най-авторитетното професионално списание за туризъм в Германия - FVW, което в голяма степен задава актуалните теми и дневния ред в немския туристически сектор. Присъствието на FVW ще позволи отразяването на експедиентския тур и посланията, излъчени от дестинацията, да достигнат до всички близо 11 000 пътнически бюра в Германия, както и до всички немски туроператори. Същевременно, служебният министър Стела Балтова даде специално интервю за медията, в което още веднъж изтъкна предимствата и ключовата роля на дестинация България - като единствената държава в ЕС, която по време на пандемията не прекъсна изцяло работата в сектора на туризма и така доказа, че устойчива туристическа дестинация.

Беше отправен призив за дългосрочно инвестиране за целогодишен туризъм. Участниците си пожелаха коронакризата да бъде преодоляна бързо, а България да не бъде възприемана като евтина дестинация, а като страна, която си струва да се посети.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.