Германските депутати дадоха зелена светлина на законопроект, който ще позволи на изцяло автономни превозни средства да се движат по обществените пътища още през следващата година. За това съобщава „Дойче Веле“.

Автобуси без шофьори и други автономни превозни средства скоро биха могли да излязат по улиците на Германия, след като депутатите от долната камара на парламента одобриха нови правила за самоуправляващите се автомобили. Мярката вече преминава в горната камара или парламента, Бундесрата, за одобрение, преди да влезе в сила. След като бъде одобрена, това ще бъде първата в света правна рамка за интегриране на автономни превозни средства в редовен трафик, според германското правителство.

Какво ще бъде разрешено?

Законопроектът, приет от депутатите от Бундестага в късно вечерно заседание в четвъртък, променя правилата за движение, за да позволи автономните превозни средства да бъдат пуснати в редовна употреба в цяла Германия.

Законопроектът засяга конкретно превозни средства с напълно автономни системи, които попадат в класификацията "Ниво 4" - когато компютърът има пълен контрол над автомобила и не е необходим човешки водач, който да го контролира или наблюдава.

Според Министерството на транспорта законопроектът е написан, за да бъде възможно най-гъвкав, като новите разпоредби не изискват шофьор-човек да бъде в режим на готовност.

"Индивидуални разрешения, изключения и изисквания като присъствието на водач за осигуряване на безопасността, който винаги е готов да се намеси, не биха били необходими", се казва в изявление на министерството. Досега самоуправляващите се превозни средства се нуждаеха от специални разрешителни в търговски и индустриални зони.

Какви превозни средства могат да бъдат по пътищата?

От 2022 г. законопроектът ще позволи да бъдат пуснати в експлоатация автобуси без шофьори, както и автономни автобуси на обществения транспорт, които ще се движат по определени маршрути.

На автономни превозни средства също ще бъде разрешено да превозват стоки, а „двойни режими“ могат да се използват за автоматизирано паркиране на паркинги за доставка.

Самоуправляващите се автомобили за широката общественост също ще бъдат разрешени в редовен трафик, въпреки че експертите изчисляват, че ще минат години преди автомобилите да се утвърдят на пазара.

Крайната цел на изследователите да намалят процента на фатални пътнотранспортни произшествия със самоуправляващи се автомобили все още среща големи препятствия в усъвършенстването на безопасността на автономните превозни средства.

Мощната германска автомобилна индустрия също приветства този ход, разглеждайки го като основна възможност да се превърне в „лидер на световния пазар“ в тази област.

„Потребителите, индустрията и Германия като център ще спечелят изключително много от това“, каза Хилдегард Мюлер, председател на Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA).

Опозиционните депутати от партията на Зелените също изразиха своята подкрепа за законопроекта, като заявиха, че той може да помогне в битката срещу изменението на климата, но че все още липсва по-голяма стратегия за прилагане на технологията.

"Това, което липсва до момента, е политическа визия за това как можем да използваме тази технология за пътна безопасност, за подобряване на качеството на живот и за защита на климата," пише „Ди Цайт“, цитиран от БНР.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.