Хиляди варненци се стекоха на шествието за Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, съобщи Агенция „Фокус”.

Празничната програма започна на площад "Св. Св. Кирил и Методий“ - пред сградата на катедралния храм "Св. Успение Богородично". Там официално бе издигнат националния ни флаг, а след това над 600 ученици и студенти изпълниха фолклорна композиция. Тя завърши с това, че в небето полетяха цветни балони с буквите от българската азбука и бели гълъби.

Тържеството бе наблюдавано от хиляди граждани и гости на Варна. Те се любуваха на учениците и студентите, които се подредиха за празнично шествие. 125 блока с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти се включиха в тържественото общоградско шествие. То пое под звуците на неостаряващия химн на Стоян Михайловски - "Върви, народе, възродени“. Той бе изпълнен от духовия оркестър на Националното училище по изкуствата "Добри Христов“.

Празничното шествие бе водено от кмета на Варна Иван Портних, областния управител Марио Смърков, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, депутати, официални лица, носители на Награда "Варна“ в областта на образованието, науката и културата. Традиционно след този блок преминаха ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", които честват патронен празник, следвани от училищата, които са носители на "Награда Варна“ - ОУ "Панайот Волов“, СУ "Св. Климент Охридски“, Общинският детски комплекс, училища, честващи юбилеи - ВМГ "Св. Николай Чудотворец“ - 75 години, ОУ "Черноризец Храбър“ - 50 години. Успоредно с тях по бул. "Мария Луиза" от катедралата към сградата на Общината, се движиха и деца, учители, и родители от детските градини на Варна. В края ще преминат и блоковете на висшите училища и духовият оркестър на Военноморските сили.

От сградата на Общината шествието се раздели на две - част от блоковете продължиха по бул. "Осми Приморски полк“, а друга - по бул. "Сливница“.

Настроението в празничния 24 май е приповдигнато. По централните улици на Варна е пълно с официално облечени хора, много от тях носещи цветя, и масово поздравявайки се с "Честит празник!".

По-възрастните си спомняха с умиление за тяхното детство, наблюдавайки множеството деца, част от които накичени с надпис "Отличник", които шестваха за празника на словото и буквичките по улиците на морския град.

Снимки: Пламен Гутинов

ЗА АВТОРА

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.