Православната църква чества паметта на свети Прокопий Варненски. По този повод от 9.00 часа Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оглави Архиерейска света Литургия в храм "Свети Прокопий Варненски".

В празнична програма за първия храмов празник на храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски" е включено и Литийно шествие, което започна от 12:00 часа.

От няколко месеца Варна официално има нов храм с името на светеца. Той е втори по размери във Варна, след Катедралата. Към традиционната архитектура на църквата има параклис, кръщелна, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, стая за социални дейности, фоайе за отдих и игра на децата, библиотека, магазин-галерия, социална кухня и лекарски кабинет.

Припомняме че, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети новопостроения храм на 14 февруари. Тогава владиката обяви, че откриването на новата варненска църква ще бъде отбелязано по-тържествено и в присъствието на повече официални гости и миряни на 25 юни.

Снимки: Пламен Гутинов

ЗА АВТОРА

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.