„Плажните соколи“ спечелиха приятелския турнир във Варна, който беше генерална репетиция за ШЛ и за шампионите на Молдова, Румъния и Гърция

Шампионът на България по плажен футбол МФК „Спартак“ спечели четвъртото издание на приятелския международен турнир Varna International Beach Soccer Cup, което се проведе на игрището край морето във варненския квартал „Аспарухово“. Отборът на Симеон Христов се наложи в драматичен финал над молдовския „Нистру“. Успеха с 6:5 в продължението донесе Иван Мартинов. Преди това Андрей Негара даде аванс на гостите още в 3-тата мин., но в 8-ата Филип Филипов изравни. Димитру Граур даде нов аванс на „Нистру“ в края на първата третина, а Грегоре Чоколари покачи на 3:1 за своите в средата на вторите 12 минути. Румънското попълнение на варненци Мариан Мачиука-Мачи върна едно попадение със страхотна задна ножица, но Граур и Игнат Николае доведоха нещата до 5:2 за молдовците. Три минути преди края Мачи с нова задна ножица намали разликата. 80 секунди преди финалната сирена Станислав Джамбазов отблизо с добавка направи 4:5, а по-малко от половин минута преди изтичането на редовното време отново той изравни след пас на капитана Калоян Цветков. Така се стигна до продължение, в което Мартинов с глава донесе победата на „Спартак“ след точен пас на вратаря Станислав Иванов.
За поредна година приятелският турнир във Варна е генерална репетиция за отборите преди предстоящото им участие в Шампионската лига. В настоящото издание се включиха освен българския и молдовския шампион, също и шампионите на Румъния и Гърция, като румънският „Уест Дева“ зае третото място, надигравайки в малкия финал с 3:1 „Наполи Патрон“. В мачовете си по пътя към финала МФК „Спартак“ се наложи над „Наполи Патрон“ с 5:4, над „Уест Дева“ с 3:2 и отстъпи единствено на „Нистру“ с 2:5, но пък получи достоен реванш в сблъсъка за титлата със същия съперник. Филип Филипов от МФК „Спартак“ и Дмитру Граур от „Нистру“си поделиха голмайсторския приз в турнира с по 5 точни попадения.
Много добър турнир стана с участието на доста качествени отбори, получиха се хубави мачове, коментира след края на Varna International Beach Soccer Cup треньорът на МФК „Спартак“ Симеон Христов . „Всеки от тимовете изигра по четири мача, а целта им е да се подготвят добре за предстоящото участие в Шампионската лига, както и в националните им шампионати. От разговорите, които водих с тях ми направи впечатление, че те имат вече изграден ясен план за цялата година - как ще протече като участие и мероприятия, нещо, което обаче не мога да кажа за нашия отбор, за съжаление... Малко ми е болно, че точно ние сме отборът, който няма все още яснота, а на практика спечелихме турнира. Но това е спортът... Случват се и такива неща. По отношение на представянето на отбора в турнира мога да кажа, че съм много доволен. Мисля, че това, което искаме в играта, се получава в голяма степен, тренираме усилено за това“, допълни Христов.
За поредна година малко повече от месец преди старта на Шампионската лига, българският шампион все още няма яснота дали ще участва в нея. „Работим усилено, за да намерим нужните средства, тъй като отборът ни наистина заслужава да се представи сред най-добрите в Европа и се надявам това да се случи. Часовникът с обратното броене обаче тиктака усилено, заявки се приемат до началото на юни, но ми се иска да не чакаме до последния момент да се случат нещата, тъй като дотогава трудно ще намерим, както самолетни билети, така и места в хотелите в Назаре. Имаме вече подкрепата на традиционните ни спонсори и мога да им сваля шапка за това, че продължават да са до нас дори в това трудно време, но все още не сме събрали нужната сума за участието ни в Шампионската лига, която е около 40 000 лева. Сложно е, но ще се борим. Отборът не спира да тренира, въпреки неяснотата за това какво ни предстои. В седмицата преди турнира във всеки един ден бяха на терена за подготовка, сега малко ще разредим тренировките, за да достигнат отново пика си преди Шампионската лига, защото нашата цел отново е да се представим добре“, завърши Христов.
Шампионската лига и тази година ще е в португалския град Назаре между 10 и 18 юли.
Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

ЗА АВТОРА

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.