Македонският премиер Димитър Ковачевски посреща германския канцлер Олаф Шолц на 11 юни. Снимка: Reuters
Македонският премиер Димитър Ковачевски посреща германския канцлер Олаф Шолц на 11 юни.

Предложението на френското председателство на Съвета ЕС за решаване на спора разтърси македонското правителство, след като три малки партии в него заплашиха с напускане, ако кабинетът одобри изпратения в българския парламент проект за край на спора между Скопие и София, пише „Дневник".

Левият Демократически съюз, зелената формация ДОМ ("Демократично обновление за Македония") и Либералдемократическата партия обявиха една след друга за няколко часа една след друга обявиха, че ще излязат от властта заради "неприемливия" документ.

Причината е, че докато в България президентът Румен Радев смята за недостатъчни гаранциите в документите около "френското" предложение (и особено двустранния протокол), и в Северна Македония опозицията и тези съюзници на правителството виждат твърде големи отстъпки от страна на Скопие.

„Цялата история да се видоизмени"

Като „червена линия" се възприе дори само споменаването в проекта за преговорна рамка на македонския език и даването на право на България да изрази едностранно позицията си, че той не съществува. Това отприщи напрежение, каквото имаше в началото на кризата с ветото и каквото имаше в публичното пространство около Преспанския договор с Гърция заради непрекъснато повтаряното схващане, че "за език и идентичност не се преговаря".

Трите партии са малки, но биха били достатъчни, за да се изравнят силите в парламента: 60 на 60 депутати. В момента мнозинството на премиера Димитър Ковачевски е от 64 души.

И там, като в България, в публичното пространство се появиха внушения за съдържанието на документите: например че Северна Македония трябва напълно да ревизира историята си, включително заради позоваването в протокола на чл. 8 от Договора за добросъседство за нуждата от обективна работа с историческите извори и други.

„Не мога да приема цялата история, която сме учили в основното и средното училище, сега да се видоизмени и да докажем, че тя е лъжлива история, която ни наложили комунистите", каза в интервю председателят на ЛДП Горан Милевски. "Ако правителството приеме френското предложение каквото е, ще внеса неотменима оставка като член на правителството", каза той.

И от други крила в управляващия Социалдемократическия съюз. "Ние не трябва да се отказваме от македонизма", каза бившият премиер и президент от СДСМ Бранко Цървенковски, защото „френското" предложение щяло да отвори кутията на Пандора с още искания от България и да се търси компромис за "нашата идентичност и историята".

Не можело да се отстоява тезата: "За идентичност не преговаряме, а за история ще се договаряме", каза още Цървенковски.

Условия

Македонският премиер продължава да твърди, че още не е постъпвал официален документ в правителството на Северна Македония. Вчера обаче той написа във "Фейсбук", че какъвто и да е окончателният текст, са ключови някои елементи, за да бъде приемлив:

- ясна формулировка за македонския език и защита на македонската идентичност (в рамката македонският език не присъства като тема, а като уточнение как ще се превеждат документите на него);

- историческите въпроси не могат да са критерии в преговорната рамка (те не са, макар че текстът се позовава на Договора за добросъседство);

- преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди процеса за конституцията;

- ясни гаранции, че България няма да има още искания;

- всяко решение да е консултирано с институциите на Северна Македония.

В момента във „френското" предложение се предвижда конституционната процедура да е завършена до междуправителствената конференция, на която ще започнат същинските преговори, а преди това ще има политическа междуправителствена конференция, на която Скопие ще научи за същинските стъпки в преговорите.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.