За пръв път през новото хилядолетие в полуфиналите няма отбори от Англия или Испания. Вместо това се оформиха два вълнуващи френско-германски дуела.

Във вторник вечерта в Лисабон се срещат два амбициозни отбора - "Лайпциг" и ПСЖ. Ден по-късно идва ред на двубоя между "Байерн" и "Лион", сътворили забележителни мачове съответно срещу "Барселона" (8:2) и "Манчестър сити" (3:1).

Германското влияние в полуфиналите се подсилва и от това, че три от отборите са водени от германски треньори. С интерес се очаква срещата тази вечер между Юлиан Нагелсман и определяния за негов учител Томас Тухел.

Ссрещу Тухел винаги са много интересни, защото той има много добра представа как да играе футбол. Надявам се, че и аз ще изляза с добра идея срещу него и че моите момчета ще се представят както срещу "Атлетико". Тогава ще изиграем добър мач", каза Нагелсман. И добави: "Често съм се изправял срещу него като треньор, но рядко съм побеждавал. Надявам се това да се промени сега. Бих бил доволен на слаб мач, ако спечелим".

За историята

До момента от създаването на Шампионската лига Франция има само един победител - "Олимпик" (Марсилия) от 1992-93, когато беше първият сезон на турнира в този му вид. След това Лига 1 само още веднъж имаше представител във финала - когато през 2004 г. воденият от Жозе Моуриньо "Порто" победи с 3:0 "Монако".

Германският футбол имаше повече успехи, като дори имаше и изцяло германски финал - през 2013 г. "Байерн" победи с 2:1 "Борусия" (Дортмунд).

Първият дуел в полуфиналите противопоставя два клуба с голяма амбиция. "Лайпциг" впечатли с бързото си развитие. Отборът беше най-младият в четвъртфиналите, като е със средна възраст под 25 години, а самият треньор Нагелсман е на 33.

ПСЖ има повече опит, а и индивидуални качества според специалистите. Последните информации са, че звездата Килиан Мбапе може да започне в основния състав, след като в предния мач с "Аталанта" (2:1) се появи за половин час като резерва.

Погледите са насочени и към другия играч от световно ниво Неймар. Бразилецът понесе отговорността в четвъртфинала и помогна на ПСЖ да направи късния обрат.

"Откакто пристигнах, той винаги е бил водач. Различен лидер, не както го разбират останалите, но със своите качества, увереност, със смелостта си на терена, с желанието за победа. Обича съперничеството, а това е необходимо, за да си водач", каза Тухел.

ПСЖ стига до това ниво в надпреварата за пръв път. "Живеем в настоящето. Заслужаваме да сме тук, имахме невероятен сезон. Щом сме стигнали толкова далеч, то е защото сме работили няколко месеца на най-високо ниво. Готови сме, гладни сме, но не мислим за историческата възможност, защото сме на полуфинал и сме тук, за да спечелим", добави германецът, цитиран от “Дневник”.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.