Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС може да събере над 140 млрд. евро от свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи евтин ток и от тези, които добиват изкопаеми горива в полза на най-засегнатите от високите цени на енергията. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Съюза, която произнесе в Европейския парламент в Страсбург., цитирана от БНР

В резултат на манипулациите от страна на Русия на газовия пазар, той вече не функционира, а цените на енергията в ЕС се повишиха 10 пъти в сравнение с периода преди пандемията, каза Фон дер Лайен. Като една от основните мерки за справяне с проблема тя посочи пренасочването на огромните печалби на компаниите, произвеждащи евтин ток:

"Тези компании имат приходи, които никога не отчитат. Не ме разбирайте погрешно - при нашата пазарна социална икономика, печалбите са нещо добро, Но в тези времена е погрешно да се получават рекордно високи печалби чрез възползване от войната и на гърба на нашите потребители. В тези времена печалбите трябва да се канализират и насочат към тези, които се нуждаят най-много от тях".

Фон дер Лайен отново се върна към идеята за таван на цените на газа, която силно разделя страните-членки, като я разшири в посока на всички доставчици на синьо гориво в ЕС:

"Затова със страните-членки ще подготвим редица мерки, за да вземем предвид специфичния характер на нашите отношения с доставчиците ни - от ненадеждни като Русия до надеждни като нашите приятели от Норвегия, например. Споразумях се с премиера на Норвегия да създадем работна група, така че екипите да работят за тази цел - да видим как можем да свалим цените на газа по разумен начин".

В присъствието на Олена Зеленска като почетен гост, фон дер Лайен заяви, че Украйна и ЕС могат да спечелят войната срещу Русия. Тя бе категорична, че подкрепата за Украйна ще продължи, а санкциите срещу Русия ще останат и определи тяхното действие така:

"Руският финансов сектор е на доизживяване. Орязахме 3/4 от руския банков сектор от международните пазари. Почти 1000 международни компании напуснаха Русия и производството на автомобили спадна със 75 на сто в сравнение с миналата година. "Аерофлот" заземява самолети, защото няма повече резервни части. Руската военна индустрия взема чипове от миялни машини и хладилници, за да ремонтира военния си хардуер, тъй като там вече няма полупроводници. Руската индустрия е разбита на пух и прах".

"При необходимия кураж и необходимата солидарност Путин ще претърпи поражение и Украйна и ЕС ще спечелят", подчерта тя.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.