Международният музикален фестивал “Варненско лято” 2021 развива от тази година модула “Европейски изгряващи звезди”. Новият модул на фестивала е съвместен проект с легендарната капела Queen Elisabeth Music Chapel в Брюксел. Реализацията става възможна с неоценимото съдействие на Огюстен Дюме, признат майстор на класическия стил, определян от критиката като един от великите цигулари от ХХ век, когото варненската публика имаше удоволствието да види в концерт миналата година. От 2004 г. Дюме е преподавател в престижната капела и следи отблизо развитието на най-ярките млади таланти. Негова е концепцията за този отправен към бъдещето концерт.

На 13 август от 19:00 на Основната сцена на Драматичния театър ще излезе лауреатът на първа награда от конкурса „Кралица Елизабет“ за 2021 г. пианистът Джонатан Фурнел. Неговото изключително дарование ще блесне в съвместното изпълнение с Арнолд Стринг трио от Белгия. Музикантите ще представят Клавирен квартет №1 от Габриел Форе. В изпълнение на триото ще чуем Трио серенада от Дохнани и Trio Rosso di sera от Адриан Виок Лоренцо.

Варненската публика ще има шанса да види една изгряваща звезда в самото начало на нейната световна музикантска кариера.

Джонатан Фурнел, пиано
Джонатан Фурнел започва музикалното си образование в Консерваторията на Сарегман, а след това и в Консерваторията в Страсбург. През 2006 г. е приет в Musikhochschule в Саарбрюкен, където учи под ръководството на Р. Леонарди; по същото време учи при Г. Манян. След седем години в Парижката консерватория в класовете на Б. Ригуто, Б. Енгерер, К. Дезер и М. Далберто, той завършва магистърска степен през 2015 г., а две години по-късно получава диплома за изпълнител. 2013 г. печели първа награда в конкурса „Дж. Б. Виоти“ във Верчели, Италия и на Шотландския международен конкурс за пиано в Глазгоу.

Участва в няколко големи програми и е имал възможността да концертира като солист с Националния оркестър на Лотарингия, Загребския
радиотелевизионен оркестър, Камерния оркестър на Жилина, Симфоничния оркестър Дзянсу, Оркестър Роял де Шамбр де Валони, Virtuosis Pragensis Ensemble, Дубровнишкия симфоничен оркестър, Синфония Варсовия и Кралския шотландски национален оркестър, под диригентството на Брали, Джулиани, Хейуърд, Куокман, Леденхандлер, Мадарас, Мерсие и др. От септември 2016 г. Джонатан е артист ин резидънс в Музикалната капела под ръководството на Луи Лорти.

През 2021 г. Джонатан Фурнел печели клавирния конкурс „Кралица Елизабет“ (Международната голяма награда на Queen Elisabeth - награда Queen Mathilde, наградата на публиката на Musiq3 и наградата Canvas-Klara). 

Фурнел е стипендиант на фонда Jean - Charles Velge.

Струнно трио „Арнолд“

Трио „Арнолд“ е създадено през 2018 г. след срещата на трима млади солисти - Шуичи Окада (цигулка), Мануел Виоке-Джуде (виола) и Бумджун Ким (виолончело).

И тримата са лауреати на големи международни конкурси (Lipizer, Markneukirchen, Primrose, Tertis, Osaka) и редовно концертират на
най-големите сцени като солисти и изпълнители на камерна музика: в зала Виктория в Женева, Театър дьо Шанз-Елизе, Парижката филхармония, зала Плейел, фондация „Луи Вюитон“, Берлинската филхармония, Филхармонията в Лиеж, Schloss Elmau, Matsumoto Harmony Hall.

Силно повлиян от десетилетно обучение в престижната международна академия за камерна музика на диригента Сейджи Одзава, където техни ментори са Памела Франк, Нобуко Имай и Садао Харада, ансамбълът се характеризира с постоянното си търсене на високо хомогенен звук, запазен изключително за струнни квартети. Ансамбъл ин резидънс във фондация Singer-Polignac.

Последните два сезона на трио „Арнолд“ са посветени на пълните струнни триа от Лудвиг ван Бетовен, които ще бъдат издадени през 2021 г. от лейбъла Mirare.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.