Отборът на Турция победи дебютанта Грузия с 3:1 мач от първия кръг в група "F" на Европейското първенство по футбол в Германия и за първи път в участията си на Еврошампионати стартира с успех, съобщи БТА. Мерт Мюлдюр в 25-ата и Арда Гюлер в 65-ата вкараха красиви попадения за турския състав, а в седмата минута на добавеното време Керем Актюркоглу също се разписа. Историческо първо попадение за грузинците на Европейско първенство реализира Гиорги Микаутадзе в 32-ата минута.

В другата среща от групата по-късно днес играят Португалия и Чехия.

Тимът на Турция ще се изправи срещу португалците във втория си двубой на 22 юни, докато грузинците ще имат за съперник състава на Чехия.

Турските национали започнаха много активно двубоя и още в шестата минута Каан Айхан засече топката след изпълнение на ъглов удар, но бе неточен. Четири минути по-късно Айхан пропусна отлична възможност да се разпише след като удари греда при удар от около 20 метра.

Грузинците също търсеха възможности да застрашат вратата на противника и в 12-ата минута Анзор Меквабишвили отправи силен изстрел, но стражът на Турция Мерт Гюнок спаси. Колегата му на вратата на Груция Гиорги Мамардашвили също се прояви със спасяване две минути по-късно след удар на Кенан Йълдъз.

Турция поведе в 25-ата минута, когато Мерт Мюлдюр засече отлично топката, която бе отклонена с глава от защитник на Грузия, реализирайки страхотен гол за 1:0.

Две минути по-късно Кенан Йълдъз вкара за втори път топката във вратата на грузинците, но след преразглеждане на ситуацията със системата за видеоарбитраж-ВАР, попадението не бе зачетено заради засада.

Динамичните действия на двата състава продължиха и в 32-ата минута Грузия стигна до първото си попадение на Европейско първенство. Негов автор бе Гиорги Микаутадзе, който преодоля вратаря на турския тим Гюнок и изравни за 1:1.

Четири минути по-късно Микаутадзe отправи нов удар, който топката прелетя вляво от вратата на Турция.

В началните моменти второто полувреме изстрел на Гиорги Микаутадзе бе блокиран от защитник, а в 57-ата минута Хакан Чалханоглу не успя да се разпише от свободен удар за Турция.

Хвича Кварацхелия бе неточен при нова атака за Грузия в 62-ата минута, а в 65-ата 19-годишният футболист на Реал Мадрид Арда Гюлер блесна с фантастично изпълнение. Гюлер вкара за 2:1 за Турция с мощен изстрел извън наказателното поле.

Грузинците не се отказаха да търсят изравнително попадение и пет минути по-късно Гиорги Кочорашвили удари греда. В третата минута на добавеното време футболистите на Грузия пропуснаха изключителна възможност да стигнат до равенството след като двама от тях си попречиха в опита си за шутират от близко разстояние в наказателното поле на Турция.

Финалните моменти бяха изключително драматични, а дъждът над стадион "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд се засили.

В шестата минута на добавеното време на мача Хвича Кварацхелия също удари греда за Грузия, а минута по-късно турците реализираха третия си гол в двубоя, дело на влезлия като резерва Керем Актюркоглу, който прати топката в опразнената врата на съперника.

За играч на мача бе избран турският национал Арда Гюлер.

Европейско първенство по футбол, мач от първия кръг в група "F" между отборите на Турция и Грузия:

Турция - Грузия - 3:1 (1:1)

голмайстори: 1:0 Мерт Мюлдюр 25, 1:1 Гиорги Микаутадзе 32, 2:1 Арда Гюлер 65, 3:1 Керем Актюркоглу 90+7

стадион: "Сигнал Идуна Парк", Дортмунд

главен съдия: Факундо Тейо (Аржентина)

помощник-съдии: Габриел Чаде (Аржентина), Есекиел Браиловски (Аржентина)

жълти картони: Абдулкерим Бардакджъ, Хакан Чалханоглу (Турция), Соломон Кверкелия (Грузия)

състави:

Турция: Мерт Гюнок, Мерт Мюлдюр (85-Зеки Челик), Самет Акайдън, Оркун Кьокджю, Арда Гюлер (79-Юсуф Язъджъ), Хакан Чалханоглу (90+2-Салих Йозджан), Абдулкерим Бардакджъ, Кенан Йълдъз (85-Керем Актюркоглу), Ферди Кадъоглу, Баръш Йълмаз, Каан Айхан (79-Мерих Демирал)

старши треньор: Винченцо Монтела

Грузия: Гиорги Мамардашвили, Отар Какабадзе, Лаша Двали, Гурам Кашия, Соломон Кверкелия (85-Буду Зивзивадзе), Гиорги Кочорашвили, Хвича Кварацхелия, Гиорги Чакветадзе (74-Зурико Давиташвили), Анзор Меквабишвили (89-Сандро Алтунашвили), Георги Цитаишвили (74-Лука Лочошвили), Гиорги Микаутадзе

старши треньор: Вили Саньол

Програма за втория кръг в група "F":
22.06 16:00 часа Грузия - Чехия
22.06 19:00 часа Турция - Португалия

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.