Белгия победи с 2:0 срещу Румъния в мач от група "Е" на Евро 2024 в Германия, съобщи БТА.

Пред погледа на белгийския Крал Филип "червените дяволи" поведоха в резултата още втората минута. Ромелу Лукаку подаде към Юри Тилеманс, който стреля от границата на наказателното поле и реализира в долния ъгъл на вратата, пазена от Флориан Ница.

Балканският отбор можеше да изравни по-малко от 60 секунди след това, когато след центриране в наказателното поле, Раду Драгушин стреля с глава, но Кун Кастелс се намеси и изби топката.

Белгийците направиха сериозен пропуск в 13-ата минута на двубоя. Жереми Докю центрира в наказателното поле, където Ромелу Лукаку овладя топката и стреля, но Никушор Банку с шпагат успя да блокира удара му и топката излезе извън пределите на терена.

Пет минути по-късно Белгия организира много бързо нападение, при което Кевин де Бройне подаде за Доди Лукебакио, който отправи удар, но Флорин Ница демонстрира рефлекса си и успя да отбие топката.

След малко повече от половин час игра Жереми Докю се освободи от двама футболисти на Румъния в наказателното поле и шутира опасно, но Ница успя да избие в ъглов удар.

Румънците организираха опасна контра три минути след почивката. Валентин Михъила навлезе в наказателното поле стреля, но в аут.

В 52-ата минута Кевин де Бройне получи сериозно пространство пред наказателното поле на Румъния, но би встрани от вратата. Седем минути след това Андрей Рациу имаше добра възможност да се възползва от неточност в белгийската защита, но Ян Фертонген се намеси решаващо и успя да му отнеме топката.

Общо трети гол на Ромелу Лукаку не беше зачетен на Европейския шампионат в Германия. В 63-ата минута Де Бройне пусна към Лукаку, който излезе сам срещу Флорин Ница и прати топката му в долния десен ъгъл на вратата. След намесата на ВАР беше отсъдена засада на нападателя.

Лукаку направи още един изключителен сериозен пропуск в 66-ата минута, след като получи в наказателното поле на Румъния, освободи се от защитник и стреля, но Флорин Ница спаси вратата си за пореден път.

Румънците направиха много сериозен пропуск в 68-ата минута. Денис Ман излезе сам срещу Кастелс и стреля, но белгийският страж се отличи с добро спасяване.

Белгия поведе с два гола и реши крайния изход десет минути преди края на редовното време. Кун Кастелс пусна топката напред от своето наказателното поле, защитата на Румъния действа колебливо, топката достигна до Кевин де Бройне, който беше съвсем сам срещу Флорин Ница и не пропусна да се разпише.

До края на двубоя в Кьолн пропуски пред вратата на румънците направиха Лукаку и Леандро Тросар.

Белгия записа първи успех на Евро 2024, докато Румъния инкасира дебютно поражение на шампионата в Германия. Двата отбора са с по три точки и имат шансове за класиране в директните елиминации.

Белгия - Румъния 2:0 (1:0)

голмайстори: 1:0 Юри Тилеманс 2, 2:0 Кевин де Бройне 80

жълти картони: Доди Лукебакио (Белгия), Никушор Банку (Румъния)

главен съдия: Шимон Марчиняк (Полша)

"Райненерги Щадион", Кьолн: 42 535 зрители

състави:

Белгия: Кун Кастелс, Тимоти Кастан, Вут Фаес, Ян Фертонген, Жереми Докю (72-Яник Караско), Юри Тилеманс (72-Орел Мангала), Амаду Онана, Артур Теат (77-Зено Дебаст), Кевин де Бройне, Ромелу Лукаку, Доди Лукебакио (56-Леандро Тросар)

Румъния: Флорин Ница, Андрей Рациу (90-Деян Сореску), Раду Драгушин, Андрей Бурца, Никушор Банку, Маруис Марин (68-Дариус Олару), Денис Ман, Разван Марин, Николае Станчу, Валентин Михъила (68-Янис Хаджи), Денис Драгуш (81-Денис Алибек)

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.