Снимка: Красимир Свраков

Енергийната комисия в парламента реши да върне като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, съобщи „Economy.bg".

Предложението бе входирано от „Има такъв народ“ и е резултат от решението на Конституционния съд, според което изборът на Станислав Тодоров за председател на регулатора е противоконституционен.

Решението е такова, че избор не се е състоял изобщо“, коментира вносителят Ива Митева. „Това е най-правилното решение, за да не се поставя под риск работата на такъв важен орган“.

Иванов ще бъде начело на КЕВР до избирането на постоянен председател. 

По-рано комисията не подкрепи предложение на „Демократична България“, според което някой от членовете на регулатора да стане временен председател. Предложението бе внесено като промени в Закона за енергетиката.

Иначе за връщането на Иван Иванов начело на КЕВР първо заговориха от ГЕРБ още часове след решението на Конституционния съд.

Самият Иванов в интервю за „24 часа“ през седмицата заяви, че се надява да не оглави отново регулатора. На въпрос какво ще стане, ако Иванов откаже позицията, Митева обясни, че той трябва да си подаде оставката пред парламента, който обаче в следващите дни вероятно ще бъде закрит от президента Румен Радев.

Целта на извънредната рокада е да се подсигури работата на КЕВР в една от най-тежките енергийни кризи за последните десетилетия.

Припомняме, че мандатът на Иванов начело на КЕВР изтече още през лятото на 2020 г. и в крайна сметка бе сменен от Тодоров година и половина по-късно, но очевидно по некоректен спрямо закона начин.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.